Martin Hašek
20. května 2021 • 20:41

Zrodila se hvězda! Mistryně Evropy Seemanová teď pojede

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pojďme si to užít, protože tohle se neděje se často. Zlato kraulerky Barbory Seemanové na kraulařské dvoustovce v Budapešti je senzační a doslova historické. Pojďme si to říct pěkně přímo: Poprvé v dějinách český plavec vyhrál mistrovství Evropy v dlouhém bazénu v olympijské disciplíně. Je to průlom. A do olympiády schází jen dva měsíce.



Dnešní zlatý den se Barbora Seemanová definitivně proměnila z nadějného dítěte českého sporu v jeho opravdové eso. Je to teprve dva a půl roku, co v Buenos Aires získala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili z mládežnické olympiády. A teď dokončila první etapu dospělé kariéry. Budapešťské zlato má jako razítko, že všechno dělá dobře.

Velký talent s velkými možnostmi. V pravou chvíli se potkal s lidskou i ambiciozní trenérkou Petrou Škábovou. Bývalá reprezentantka vytvořila s rozkvétající plavkyní pracovitou, sebevědomou dvojku, kterou jen tak něco nerozhází. Seemanová to neměla snadné, hned dvakrát v začátcích kariéry bojovala s mononukleózou. Ale brzy přivykla tvrdé dřině a bojovou filozofii má pod kůží. Její heslo na startu? Rozbít bazén!

Pomalu se učila, že žádný cíl není příliš vysoký. Vždyť už v patnácti zírala na svou trenérku, která jí pár měsíců před olympiádou v Riu navrhla: „Pojďme to zkusit, na to máš.“

Bláznivý nápad? Možná spíš šíleně odvážný. Jenomže vyšel. Seemanová byla v Riu jako šestnáctiletý žabec nejmladší českou olympioničkou. Už takhle brzy viděla velký svět, svou možnou budoucnost, když tomu dá všechno. Neocenitelné.

Barbora Seemanová je mistryní Evropy
Barbora Seemanová je mistryní Evropy

Od té doby Seemanová ví, kam směřuje. A jde si k tomu svou cestou. Neustávajícím kolotočem tvrdé práce, s vědomím dlouhodobého cíle. Už před dvěma lety se na mistrovství světa v korejském Kwangdžu na dvoustovce málem dostala do finále. Výhled byl zářivý.

 „Stagnace přijde, ať chcete nebo ne. Ale myslím, že bychom na ni ještě narazit neměly,“ věřila tehdy trenérka Škábová.

Jenomže nevěděla o pandemii koronaviru, která překopala svět a plavce na dlouhé týdny vyhnala z bazénu. I tuhle výzvu ale spolu zvládly. A pro olympijskou misi si dobře vybraly hlavní směr. Na dvoustovce kraulem pro ni bude ve hře docela úžasná věc. Olympijské finále.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud