Martin Mls
7. ledna 2019 • 18:27

Bohemians na křižovatce. Přijde další mejdan, nebo návrat starých časů?

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Klíčový záložník Martin Hašek junior odešel do Sparty, jedna z hvězd povedené minulé sezony Dominik Mašek je v Mladé Boleslavi, podzimní objev Júsuf v létě zamíří k sousedům do Slavie… Ustojí Bohemians zimní změny? Navíc po zpackaném podzimu, kdy „klokany“ od barážových pozic dělí jen skóre?



Ještě než se začneme bavit o zimě 2019, musíme se krátce vrátit do minulosti. Do šedivých časů, kdy se obnovení Bohemians potáceli mezi první a druhou ligou nebo v lepším případě uprostřed tabulky. Na víc neměli. Minulá sezona byla pro skromný vršovický klub do jisté míry zlomová: sedmé místo znamenalo nejlepší výsledek za posledních sedm let. Hladová zelenobílá tlupa bavila svěžím fotbalem a obírala favority, na jaře s přehledem vypráskala Plzeň 5:2.

První vystřízlivění přišlo na podzim. Kolotoč domácích ztrát, nekonečná šňůra zranění i jedna pokračující bolest z předchozího snového ročníku: slabá produktivita (před rokem i teď Bohemians za devatenáct kol nastříleli jen osmnáct gólů). Podzimní třinácté místo po loňských hodech nešlo hodnotit jinak než zklamání. Bez pardonu.

Bylo jasné, že „klokani“ začnou nový fotbalový rok na křižovatce. Z ní vedou jen dva směry: buď přijde jarní vzkříšení a v ideálním případě posun do horní poloviny tabulky (zatím není daleko), nebo návrat ke starým časům v ligovém podpalubí.

Druhá varianta je po podzimu pravděpodobnější.

Pesimistické nálady umocnil odchod maratonce Martina Haška mladšího do Sparty, která využila předkupní právo na svého odchovance, a přesun dalšího záložníka Dominika Maška do Boleslavi. Maška nemělo cenu držet: v Ďolíčku nechtěl pokračovat a za půl roku mu končila smlouva. „Výsledky přijdou,“ uklidňuje majitel Bohemians Dariusz Jakubowicz v čerstvém rozhovoru na klubovém webu.

Jenže dobrých zpráv zatím moc není.

Nejlepší střelec zelenobílé party Júsuf sice ještě bude na jaře hostovat ze Slavie, ale podzimní zkušenosti napovídají, že ani on není spasitel. Po návratu ze srazů bahrajnské reprezentace bývá poloviční a náchylnější ke zraněním. A protože mezi marody zůstává Lukáš Juliš, zbývají trenérovi Martinu Haškovi staršímu už jen dvě varianty do útoku: podzimní žolík Jakub Nečas a teenager Matěj Koubek.

Díky pěti stoperům má Hašek vyřešený víceméně jen střed obrany, posily by se šikly na většinu postů. Kromě „devítky“ je nutné sehnat dalšího středního záložníka: avizovaný nováček Vladislav Ljovin v lize zatím odehrál jen 25 zápasů.

Sledovat zimní dění v Ďolíčku bude stejně napínavé jako sáhnout po kvalitní detektivce. Stihnou Bohemians zalátat všechny díry? Pokud ne, můžou se na jaře podobat fotbalovému Titaniku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud