Martin Mls
26. května 2019 • 11:28

Záchrana na poslední chvíli? Fajn, ale Bohemians musejí přidat

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

„V Paříži první, v Holešovicích čtvrtý!“ Co by v Ďolíčku dali za to, aby mohli použít hlášku z kultovní komedie Jáchyme, hoď ho do stroje… Bohemians jsou ve FORTUNA:LIZE třináctí, díky gólu železného muže Josefa Jindřiška z 95. minuty skončili na poslední bezpečné pozici. Od ošidné baráže s rozjetým Brnem je dělily vteřiny. Nejen tenhle moment by měl vršovickému klubu posloužit jako důrazné varování.



Zelenobílý národ byl po minulé sezoně pořádně nažhavený. Překvapivé sedmé místo a svěží fotbal sliboval naději, která ale brzy zhasla. Bohemians od léta brzdil kolotoč zranění, trenér Martin Hašek musel neustále točit sestavou, zoufale se nedařilo doma v Ďolíčku (jen dvě ligové a dvě pohárové výhry) a hlavně zůstala bolest z předchozí sezony: mizerná produktivita. Třiatřicet gólů v pětatřiceti zápasech znamená druhé nejnižší číslo v lize, horší byla už jen poslední Dukla. 

S tím souvisí jedno ligové prvenství: třináct remíz žádný jiný tým neuhrál. Tohle maximum není na chlubení, upozorňuje na neschopnost strhnout zápas na svoji stranu. A jsme zase u gólů, vršovické partě fatálně chyběl spolehlivý střelec. 

Bahrajnský objev Júsuf stihl všech pět gólů už na podzim, na jaře nebyl stoprocentně fit. A další? Jakub Nečas není typický hroťák, Lukáš Juliš byl většinu sezony zraněný, devatenáctiletý Matěj Koubek potřebuje nabrat zkušenosti a nejsvětlejším okamžikem zimní posily Davida Puškáče byla asistence u Jindřiškova „zlatého“ gólu. 

Za útočníky museli zaskakovat jiní, třeba stoper Lukáš Hůlka (tři jarní góly) či srdcař David Bartek. Pod dvě klíčové trefy na konci sezony se podepsal kapitán Josef Jindřišek. Osmatřicetiletý veterán dával do hry to, co jeho kumpánům často chybělo: srdce. 

Letním úkolem číslo jedna bude i navzdory omezeným finančním možnostem sehnat gólového útočníka – a ideálně zdravého (viz zimní příchody rekonvalescentů či nedotrénovaných hráčů). Minimálně jednoho nováčka dopředu budou Bohemians potřebovat tak jako tak, protože Júsuf odchází do Slavie. Šiknul by se i kreativní záložník, což je obecně nedostatkové zboží. 

Důležitý detail pro nejbližší budoucnost: klub není zevnitř shnilý, stojí na pevných základech. Snaží se postupně vylepšovat infrastrukturu, opírá se o vášnivé fanoušky a Haškovi chlapci umějí překvapit favority, v posledních dvou sezonách to poznala Plzeň či Sparta. Mladý tým má potenciál dál růst, pád do druhé ligy ho mohl zadusit. 

Teď je důležité vyslyšet varování z roku ďábla a udělat správné změny, aby se v Ďolíčku za rok neoplakával sestup.

Bohemians - Opava: Jindřišek v posledních vteřinách spasil Klokany a srovnává na 1:1!
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud