Martin Mls
26. července 2019 • 11:16

Jablonec se za pochodu učí hrát bez hvězd a zakopává. Bohužel i s outsiderem

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Arménie 2019? Ten zájezd byl pro fotbalový Jablonec smůlovatý od samotného začátku. Nevídané dvanáctihodinové zpoždění odletu z Prahy, nocování daleko od místa zápasu a minimum času na aklimatizaci. Nečekaná porážka 1:2 s Pjunikem Jerevan v prologu druhého předkola Evropské ligy má ovšem spíš fotbalové důvody, které nejde přehlížet.



4:0 venku, 5:1 doma. Takhle si Pjunik před osmi lety na své první cestě do Ligy mistrů podala Plzeň. Jablonec to proti arménskému vicemistrovi tak snadné mít nebude, nevyšel mu už první díl dvojzápasu o třetí předkolo Evropské ligy.

Arménská mise odráží rozpačitý start jablonecké sezony. Tým trenéra Petra Rady zvládl ligovou premiéru s Bohemians (2:0), ale pak padl na Spartě a překvapivě i v Gjumri, kde je dočasně doma Pjunik Jerevan. Horké čtvrteční odpoledne v arménských horách znovu ukázalo, jak moc Jablonci chybí hvězdy, které během léta odešly za lepším. Michal Trávník, David Hovorka, Tomáš Holeš… Co jméno, to bolavá ztráta.

Jablonec mohl být rád, že po mátožném prvním poločase prohrával jen 0:2. Pjunik si s ním dělal, co chtěl, a kdyby přidal další góly, směrem do odvety by to mohlo být fatální. Jablonec částečně doplatil na divoké středeční cestování, ale jako univerzální omluva pro šedivý výkon z první půle to použít nejde.

V nejtěžších chvílích citelně chyběl ofenzivní lídr, jenž by to vzal na sebe a rozhýbal spící kumpány, a co je možná ještě horší: nepříjemně často hořela nově poskládaná obrana. Naděje před domácí odvetou se skrývá ve druhém poločase, kdy Jablonec konečně místy připomínal favorita. Byl aktivnější, dokázal se dostat do tlaku, a kdyby byl přesnější ve finální fázi, mohl uhrát remízu, která by vzhledem ke zpackané první půli měla příchuť malého vítězství.

Kreativní záložník Trávník nebo sebevědomý stoper Hovorka jsou pryč, Jablonec se musí za pochodu učit hrát bez nich. Teď jen, aby za letní změny nezaplatil ostudně rychlým vyřazením z Evropské ligy.

Vladimir Jovovič musel střídat ještě před přestávkou
Vladimir Jovovič musel střídat ještě před přestávkou

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud