Martin Vait
Premium
17. října 2021 • 12:17

Český trenérský kolotoč. Proč jsou v lize stále ti stejní kouči?

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MARTINA VAITA | Na zprávě, že se Karviná rozloučila už s šestým trenérem za posledního tři a půl roku, bylo překvapivého máloco. To je ostatně modus operandi slezského klubu – když se určitou dobu nedaří, odnese to vždy trenér. O něco větší rozruch vzbudilo jméno nového kouče – Bohumila Páníka. Dnes už ligou ostřílený trenér je osvědčený záchranářský specialista. Jeho angažmá dává smysl, Slezané si chtějí uhrát klidný střed tabulky, a jestli něco Páník umí skvěle, je to start do nového angažmá.



Není pouhý motivátor, co zblázní kabinu, a za tři zápasy je zase vše při starém. Po výborném začátku si víceméně udrží laťku, na kterou tým po svém příchodu pozvedne, ačkoliv výkony stagnují. Koučova erudice je vysoká, jen nekomplikuje pokyny pro hráče. Má zcela jasnou představu, co od týmu a jednotlivých fotbalistů požaduje, a pro hráče je tato přehlednost v českém fotbale velmi osvěžující.

Páník je pro někoho navenek bručoun, ale i sympaťák. Umí mluvit poutavě, aniž by sklouzával ke slizkým rétorickým kudrlinkám. Hráčům dokáže dodat určitou vnitřní energii, je to férový a slušný člověk, u kterého víte, na čem si stojíte. To je pro mužstva často rozháraná výkonnostním sešupem nebo narušenými vztahy v kabině klíčové.

NEJČASTĚJI ANGAŽOVANÍ TRENÉŘI VE F:L 2021/22
Petr Rada 12
Miroslav Koubek 8
Michal Bílek
Bohumil Páník 7
Karel Jarolím 5

Zároveň ho ale provází klasické prokletí záchranářských koučů. Když už přece tým pozvednete o tolik výš? Proč to nejde ještě dál? Pro fanoušky jakéhokoliv týmu, kteří vždy žijí v naději, že by jejich mužstvo někdy mohlo soupeřit s nejlepšími nebo útočit na poháry, se časem tato nezáživná stabilita omrzí. Je v tom určitá předvídatelná rutina – proč sledovat zápas, u kterého zhruba víte, jak dopadne, moc se nevyhrává a ani koukat už se na to úplně nedá?

Snad i proto s sebou Páníkovo angažování ze strany Slezanů přineslo určité povzdechy. Když už ani Karviná, snad jediný tým mimo českou špičku, který měl alespoň nějakou imaginaci při hledání nových trenérů a navíc se vždy za poslední léta pokoušel o atraktivní styl hry, nenarazil na nikoho, kdo vzbuzuje u fanoušků větší naděje, už to něco znamená.

Karviná je totiž jedním z minima týmů, který si jde svou cestou. Slezané zároveň do českého prostředí přinesli poměrně neznámá trenérská jména i ze Slovenska.
Prakticky nikdo jiný v tuzemsku nedělá nic podobného. Když kouč někde skončí, o pár měsíců později dostane šanci jinde. A trenérský kolotoč se točí dál.

Nemusí to být bez úspěchu.

Petr Rada už v Jablonci kroutí rekordní dvanácté ligové angažmá, nikdo jiný jich za sebou nemá tolik. Na Střelnici působí čtvrtou sezonu, drží ho stabilně ve špičce. Miroslav Koubek v osmém angažmá zařídil, že Hradec předvádí výborné výkony, Michal Bílek v sedmém působišti vede s Plzní ligu.

V evropském prostředí je to ale zjevení, anomálie. Česká liga je svébytným ostrovem ve středu Evropy, který žádného trenéra mimo domácí prostředí a Slovensko nepustí na břeh. Od fiaska s Andreou Stramaccionim tím spíš, od Italova odchodu žádný klub neangažoval zahraničního trenéra vyjma východních sousedů.

A tak tu máme trenérské matadory, kteří zápolí s minimální konkurencí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud