Michal Koštuřík
28. prosince 2015 • 12:00

Hip(p) hip hurá? Zatím ne, Jihlava jde s koučem opět do rizika

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další pán na horkou židli. Jihlava pokračuje v trenérské rotaci, podruhé v sezoně uskuteční změnu na klíčové pozici u prvoligového týmu. V září byl odvolán Luděk Klusáček a nyní končí mandát také Milanovi Bokšovi, který se vrací do role sportovního manažera. Přerušit sérii rychlých vyhazovů z regionálního klubu, jehož ambice předbíhají realitu, má slovenský expert a bývalý reprezentant Michal Hipp.



To jméno mě překvapilo, nezastírám. Čekal jsem českého trenéra, znalého reálií Synot ligy a hráčského materiálu. Sázka na Hippa, který před více než dvaceti lety hrál stopera ve Slavii, je interesantním počinem. Ovšem s krajně nejistým výsledkem. Z dostupných zdrojů jsem si dal dohromady střípky o jeho osobě a vyšel mi jasný závěr: I tento kouč to bude mít na Vysočině sakramentsky těžké.

Nejen vzhledem k nedávné historii klubu, který rozjel čtvrtou sezonu v nejvyšší soutěži v řadě a pouze František Komňacký dokázal jeden ročník odpracovat od prvního kola do třicátého. A to hned ten první, v němž Jihlava „jela“ na postupovou euforii. Po vystřízlivění a zpohodlnění (možná nejen hráčů) se rozjely ve velkém trenérské výměny.

Po vyhozeném Komňackém přišel Petr Rada, toho dočasně nahradil Roman Kučera, po něm byl angažován Luděk Klusáček. Jeho nucený konec v září usadil na lavičku manažera Milana Bokšu (domácí Kučera opět „přežil“ jako asistent s velkými pravomoci) - a nyní je řada na Hippovi.

Co o jeho trenérském naturelu víme? Má pověst demokrata, který umí jednat s hráči a disponuje nadstandardními analytickými schopnostmi. Přečíst hru soupeře, to je jeho doména. V roli asistenta byl uznávaný, z jeho práce těžili Vladimír Weiss starší i Stanislav Griga. Není to žádný bouřlivák, odpadkové koše v šatně mohou být v klidu. Rodák z Nitry na svých dosavadních štacích vykazoval slušné chování a nezkažený charakter. Prostě samé kladné lidské vlastnosti.

Otázkou je, zda jsou vhodné k dlouhodobějšímu pracovnímu přežití na chladné Vysočině. Tým bez vůdce na hřišti potřebuje v tuhle chvíli hlavně pevnou ruku. Dvaapadesátiletý Hipp ji musí ukázat, jinak narazí jako jeho předchůdci. Je nezbytně nutné, aby hned po příchodu do klubu dal jasně najevo, že odteď rozhoduje o sestavě, hráčích a náplních tréninků on a nikdo jiný. Nesmí si nechat „vlčáka“ Kučeru přerůst přes hlavu, nemůže ve všem ustupovat vedení. Mužstvo musí vědět, kdo je hlavní trenér. Předchozí kočkopes Bokša-Kučera byl opravdu jen časově omezeným řešením, překlenutím nejkritičtějšího období.

Respekt. To je slovo, které by mělo Hippa při jeho premiérovém vkročení na půdu nejvyšší české soutěže provázet. Jinak bude Jihlava v létě zase hledat nového „spasitele“. A nemusí to být na první scéně…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud