Michal Koštuřík
11. března 2016 • 12:41

Zlín na jaře ztratil glanc. Ligový nováček hraje i o trenéra

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim sbíral komplimenty. Nováček bez ostychu, oživení ligy. Rozdal si to na férovku s Plzní na jeho hřišti, v útočné činnosti se mistrovi s výjimkou efektivity dokonce vyrovnal. S nejlepšími Zlín body nezískával, ale soupeře, se kterými se měl prát ve druhé polovině tabulky, cílevědomě kosil. Rezultátem extrémně povedeného půlroku bylo šesté místo s luxusními čtyřiadvaceti body. „Budeme se dál zlepšovat,“ sliboval trenér Bohumil Páník v zimní pauze. Myslel si to i po odchodu kapitána a nejlepšího střelce Lukáše Železníka do Slavie. Věřil náhradám – posile Damemu Diopovi, uzdravenému Antonínovi Fantišovi a fyzicky srovnanému Markovi Jordanovi.



Dnešní realita říká něco jiného. Srdcař Železník zásadně chybí a Zlín prohrává. Už čtyřikrát v řadě, dvakrát doma s favority (Sparta, Ml. Boleslav) a dvakrát venku (v Brně, v Ostravě). Kdyby si udržel podzimní fazonu a přístup, musel uhrát minimálně čtyři body. Spíš šest. Byl by na třiceti, v závětří za elitní pěticí a s obřím předstihem zachráněný.

Jenže bývalá forma je fuč. Přísné měřítko snesou dva poločasy z osmi, oba na domácím stadionu. To je stejně málo jako střelecká potence v podobě jedné branky. Tu dal Spartě stoper Tomáš Hájek. Po polovině soutěže se nováček pyšnil dvěma osmigólovými střelci Poznarem a Železníkem. Kde jsou dnes? Pracant Železník gólově mlčí ve Slavii (víc na lavičce než v základu), jeho kamarád a nástupce v roli kapitána je na tom snad ještě hůř.

Sice pořád pravidelně hraje, pro trenéra Páníka je v útoku jasnou jedničkou. Jenže v každém utkání zahodí v důležitém momentu jednu velkou šanci, čímž tým i sám sebe srazí ještě níž. Na automatickou souhru se Železníkem (nejen) on nostalgicky vzpomíná. „Nečekal jsem, že nám bude tak chybět,“ přiznal stoper Jakub Jugas. Házet vinu na Diopa je však nesmysl. Mladý Senegalec se navzdory taktickým nedostatkům enormně snaží, Poznarovi vypracovává střelecké příležitosti. Trefu by si aktuálně ze zlínských hráčů zasloužil možná nejvíc. Odepsat ho by byla hrubá chyba.

Zabrat by měli hlavně jiní. Levá strana s Matějovem a Korešem, ve středu zálohy to po zranění kotníku nejde Živuličovi. Vukadinovičovy průniky oko fanouška pohladí, ale týmu ke gólům nepomůžou. Kdyby ano, nehrál by dnes večer PROTI Slavii, ale s bráchou Miljanem ZA Slavii.

Co „objevený“ kouč Páník, který se stal během uplynulých měsíců největší hvězdou klubu a uznávaným glosátorem? Svým postavením si jistý být nemůže. Majitel Zdeněk Červenka nemá problém měnit trenéry, v minulosti to mnohokrát dokázal. Bezmeznou důvěru v Páníkovy schopnosti ve vrcholovém fotbale nemá. Čestnou porážku na Slavii by mu prominul, ale za týden od něj čeká tři body s Olomoucí. Jinak…Stát se může ledacos.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Zlín 2:0. Hosté na jaře ještě nebodovali
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: FC Fastav Zlín - FK Mladá Boleslav 0:2. Nováček na jaře bez bodu
Video se připravuje ...

CELÝ SESTŘIH: Ostrava - Zlín 3:0, Baník uťal sérii osmi porážek
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud