Michal Koštuřík
8. prosince 2016 • 09:01

Házenkářky překvapily. Po dvou zápasech na EURO splnily cíl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy a postup ze skupiny v kapse? To od českých házenkářek fakt nikdo nečekal. Nestydím se, když napíšu, že jsem je tipoval na tři čestné porážky a rychlý odjezd domů. Maďarsko, Černá Hora a Dánsko je pořád jiný level. Jenže soupeři dorazili na EURO do Švédska v omlazených sestavách, šampionát je pro ně předělem mezi dvěma olympiádami.



Zato pro Češky, které tak vysoké ambice nemají, zůstává bitva o starý kontinent, vrcholem cyklu. Na rozdíl od konkurentů ve skupině pro ně není účast na velké akci automatismem. O to víc do toho v Malmö šláply a předvedly dva nadstandardní výkony. Porazit o pět gólů Maďarsko, kde má v Györu domov nejlepší klub světa a ženská házená je preferovaná před ostatními kolektivními sporty, to je pecka. Bez ohledu na to, kolik dobrých hráček na druhé straně scházelo. Dost jich tam také zbylo…

Včerejší těsná prohra s Černou Horou jen potvrdila to, co Bašného parta s minimem hráček ze špičkových evropských klubů proti Maďarsku naznačila. Na letošním EURO není pro semknuté družstvo nic nemožné. Za elitou evidentně nezaostávají, ukazují nadstandard v obraně i v útoku. Stíhají i hráčky z české ligy, třeba devatenáctiletá Kamila Kordovská ze Slavie.

Až pozdě v noci na čtvrtek se národní tým po složitých kalkulacích utvrdil v tom, že už má postup jistý. Jít do další fáze s nulou na kontě (vymaže-li se výhra nad nepostupujícím Maďarskem), by ale zřejmě znamenalo v předstihu konec šancí na průlomový výsledek. Proto je potřeba jít se stejným odhodláním do boje i zítra večer proti Dánsku. Seveřanky vypadají ve skupině nejlíp.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud