Michal Koštuřík
22. listopadu 2023 • 20:07

Vyškov mezi fotbalovou elitu? Jednu „Afriku“ liga uživí. Ale...

Vstoupit do diskuse
21
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

BLOG MICHALA KOŠTUŘÍKA | Jiný podobný tým v Česku nenajdete. Ani vzdáleně. Góly se slaví africkými tanečky, kolem slyšíte francouzštinu, angličtinu – a ano, taky češtinu. Na hřišti válí převážně borci tmavé pleti a fanoušci je povzbuzují přezdívkou „Bílý balet“. Po výhrách duní šatnou taneční hitovka Freed From Desire od italské zpěvačky Galy, kterou plynule střídá valašská hymna Vysoký jalovec a klasický pokřik „cigi caga“. Větší kontrast si snad ani nelze představit.  



Tohle je MFK Vyškov, král druholigového podzimu. Specifický klub, který hraje na ikonickém stadionu v Drnovicích a štve veškerou konkurenci v soutěži. Je prostě dobrý. Hlavně proto, že má v kádru výkonné fotbalisty z afrického kontinentu, reprezentanty svých zemí. Zambie, Rovníkové Guineje, Ugandy, Burundi. „Je to úplně jiný tým než ostatní. Ti jejich rychlí, dynamičtí cizinci do druhé ligy nezapadají,“ vystihl v rozhovoru pro iSport.cz záložník Dukly David Kozel.

Právě pražská Dukla jako jediná držela v první půlce sezony s multikulturním výběrem krok. Obě vzájemné partie nicméně prohrála se skóre 2:6. A ztrácí čtyři body.

Vyškov je v trháku a fotbalem bavil. Útočník Idjessi Metsoko nasázel devět branek, konkurenci na svých postech převyšovali také Cheick Souaré, Santiago Eneme, Golden Mafwenta, Musa Ramathan. Kamerunský majitel Kingsley Pungong neposílá na Moravu žádnou pátou jakost. Vesměs jde o odchovance akademií slavných francouzských klubů, kteří nakoukli do Ligue 1, Ligue 2 či nižších soutěží v Americe. Na soupisce najdete bývalé hráče Olympique Marseille, AJ Auxerre, FC Nantes či FC Sochaux. Guinejec Fandje Toure působil v béčku anglického Watfordu.

Prakticky všichni dorazili se zkušenostmi s evropským fotbalem. Navíc jsou mladí, perspektivní, nejlepší roky mají před sebou. Nejstaršímu Fahadu Bayovi (hrával izraelskou ligu za Ašdod) je pětadvacet let. Zkrátka mají kam stoupat a ambiciózní Vyškov je pro jejich rozvoj výborným místem. Podstatné je, že se domluví s trenéry. Hlavní Jan Kameník umí skvěle anglicky, asistent Róbert Kafka oprášil francouzštinu, kterou se naučil během hráčského angažmá v Bourges.

Všichni dohromady pracují ve složitých podmínkách. V tomto směru patří klub do dolní poloviny tabulky. Není to žádný ráj na zemi. Hráči musí skousnout nepohodlí, neustálé přesuny za tréninky i zápasy. 

Navíc pořád není jasné, kde by Vyškov v případě postupu hrál nejvyšší soutěž. Představa o rekonstrukci stadionu ve vísce Drnovice je sice lákavá, ovšem jde o investici v řádu desítek milionů korun a také nezájem politiků v obci v čele se starostkou Lenkou Růžičkovou. O nájezdy fanoušků Sparty, Slavie nebo Baníku už část místních po letech nestojí. Mají obavy, že by přinesly víc problémů než užitku. Tuhle věc je potřeba rychle řešit – a vyřešit. Nedává smysl, aby působil Vyškov déle než jednu sezonu (maximálně jednu a půl) ve vyhnanství. Navíc v tak vzdáleném.

Kamerunský boss o historický postup hodně stojí, proto nadupává mužstvo stále lepšími a lepšími kusy. Další dorazí v zimní pauze. A že je ve Vyškově kvalita, o tom svědčí letní přestup záložníka Alexise Aléguého do Jablonce a hostování obránce Sampsona Dweha v Plzni. Oba se na nových adresách záhy chytli, nastupují v základu.

Pro český fotbal, který z tohoto projektu nemá moc co vytěžit, je aspoň fajn, že se mezi legionáři uchytilo pár Čechů. Třeba exzlínský stoper Filip Štěpánek, který dal na podzim tři branky, nebo brankář Jan Stejskal, zapůjčený ze Slavie. Většina domácích má však poloprofesionální status, drží si civilní zaměstnání. I to by se mělo do budoucna změnit, pokud nemá nastat pád.   

Nelze však řešit jen kvalitu kádru. Zázemí se sice zlepšuje, ale pořád je nedostatečné. Včetně tréninkových ploch. Klub, který na Moravě řídí Martin Chalupecký a drnovický srdcař Zbyněk Zbořil, vlastně není nikde doma. Když na jaře usiloval o průnik v baráži (se Zlínem 0:1, 0:0), měl nahlášen jako prvoligový azyl stadion ve Znojmě. Obě města přitom dělí 93 kilometrů! Kolik lidí by asi navštívilo duel Vyškov-Teplice?

Byznysmen Pungong, trvale žijící v USA, by měl finančně vypomoct i nad rámec dotování „svých“ zahraničních es. Jinak jeho projekt skončí v půli cesty. A v Drnovicích se zase bude hrát jen amatérský fotbal. Možná už nadobro.

Někdo řekne, že by to žádná škoda nebyla. Za mě už je celý projekt tak rozjetý, že by se měl dotáhnout do konce. „Bílý balet“ v první české lize? Jako oživení skvělé. Jednu „Afriku“ soutěž unese. Ideálně dlouhodobě.

Vstoupit do diskuse
21
Články odjinud


Články odjinud