Michal Kvasnica
25. ledna 2022 • 17:14

Azevedo a Baník: přechozený vztah, důvěra se ztratila v Paříži

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

V lednu 2014 podepsal v Baníku smlouvu, v lednu 2022 v Ostravě definitivně končí. S brazilským záložníkem Dyjanem Carlosem De Azevedem již FCB nepočítá, pondělní informace iSport.cz klub v úterý oficiálně potvrdil na svých webových stránkách. Jak se na angažmá nyní třicetiletého fotbalisty ve Slezsku bude vzpomínat? Rozporuplně, za což si Azevedo může sám.



Sedm let oblékal dres Baníku, zažil sestup i postup, odehrál 145 zápasů (22 gólů a 17 asistencí) v elitní soutěži a 17 utkání (4+1) v druhé lize.

Zkrátka pořádný kus života a nejdelší Azevedovo angažmá v profesionální kariéře. Krátké drobky v Honvédu Budapešť a Bardejově ani nemá smysl zmiňovat.

A přesto je složité označit drobného Brazilce za výraznou osobnost ostravského klubu, jejíž konec na Bazalech by fanoušky emočně zasáhl a zásadně mrzel tak moc, že by jej museli zapít – pro Carlose symbolicky – na Stodolní.

Proč, když to byl on, kdo v květnu 2014 nádhernou vítěznou brankou v Olomouci zachránil FCB od pádu do druhé ligy na úkor Sigmy? Krásnější a důležitější premiérový gól v Česku málokdo vstřelil.

Proč, když to byl on, kdo o tři roky později Baník už z druholigové bažiny tahal zase zpátky o patro výš a navzdory zranění patřil k nejlepším?

Proč, když to byl on, kdo v trudných časech za neschopného bývalého vedení aspoň jako jeden z mála bavil diváky, protože většina tehdejších spoluhráčů mu kvalitou nesahala ani po kotníky?

Proč, když to byl on, kdo na jaře 2017/18 pomohl k famózní záchranářské jízdě pod vedením kouče Bohumila Páníka a nadobro tím načal novou úspěšnou éru majitele Václava Brabce?

Proč, když to byl on, kdo ještě v minulé sezoně produktivitou táhl mančaft a bilancí 11+4 patřil mezi nejužší špičku F:L i díky suverénně proměňovaným „panenkovským“ penaltám?

Zlín - Baník: Panenka de Azevedo! Brazilec proměnil penaltu dloubákem, 1:2
Video se připravuje ...

Vždyť všechny tyto počiny – a bylo jich určitě mnohem více – by v dnešní unáhlené době, kdy se za klubovou legendu označuje pomalu každý, kdo odkope na jednom stadionu čtyři průměrné sezony, Azeveda do této kategorie v pohodě řadily rovněž.

Jakkoli totiž Jihoameričan vykonal v Ostravě spoustu dobré práce, neodpustil si problémy s disciplínou a životosprávou. Dlouhou dobu ani tak nešlo o to, že občas bylo caipirinhy víc, než se slučuje s životem profesionálního fotbalisty, ale vše má svou mez. Trpělivost přetekla.

Nutno však dodat, že důvěra byla již pár let značně pošramocená. Konkrétně od léta 2018, kdy si Dyjan zbaběle za použití všech možných prostředků vytrucoval roční hostování v druholigovém Paříž FC. Vzájemný vztah se nikdy nenarovnal, už nebyl důvod držet nad ním ochrannou ruku.

Souhra fotbalových náhod mu nakonec překvapivě kariéru ve Slezsku prodloužila i po návratu z nepovedené francouzské štace. Například i proto, že v srpnu 2020 se svým agentem tak dlouho licitoval s Olomoucí o opravdové drobné, že jednání ve finále krachla.

V Baníku už to nikdy nebylo navzdory solidním osobním statistikám ono. A už ani nebude. 

V tichosti končí jeden přechozený vztah, po němž převažují rozporuplné pocity. Sedmiletka jednoho z nejúspěšnějších cizinců v novodobé historii FCB měla přitom mnohem větší potenciál.

Ale kdo chce kam...

Vstoupit do diskuse
9
Články odjinud


Články odjinud