Miroslav Horák
17. října 2011 • 19:35

BLOG: Hnilička má cit, ale ne ambice... Přiveďte tátu Výborného

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

MIROSLAV HORÁK - Tak nám v extralize padla první trenérská hlava. Vladimíra Jeřábka přestali trpět v Mladé Boleslavi. Ano, trpět. Není velkým tajemstvím, že se pod Jeřábkem kývala židle delší dobu. Kdepak dny, či týdny. Spíš poslední měsíce. Proč se z města automobilů nepakoval dřív?



V klubu sháněli, leč nenašli kloudnou náhradu. Po nedělní bídě na Kometě však už majitelům došly poslední kapky trpělivosti a Jeřábka vyvedli za brány stadionu, třebaže opačným směrem žádného prověřeného kouče nedovedli.

Byť se proslýchá, že nedávno dostal nezávaznou nabídku Ernest Bokroš, nemění se nic na faktu, že tým oficiálně přebírá sportovní manažer Milan Hnilička se stávajícím asistentem Vlado Hiadlovským.

Co je na téhle dvojici zvláštní? Jde o bývalé gólmany. Aby vládu nad střídačkou převzali někdejší omaskovaní muži, to tu ještě nebylo. Vážně to není zvykem. A upřímně řečeno, něco na tom asi bude.

Teď nemám ani tak na mysli tradiční označení podivínů, které hokejoví brankáři obvykle dostávají – i když Slováci v případě Glena Hanlona vědí své…

Ale kolik opravdu úspěšných koučů s brankářskou minulostí vás napadne? Pavel Wohl, Jaroslav Pitner, ještě snad Horst Valášek. A to je zhruba všechno za posledních padesát let. Spíš se mi vybaví vyjádření hráčů, nezřídka i reprezentantů, kteří by jen neradi měli co do činění s trenérem-gólmanem více než jedenkrát za kariéru.

Jistě, paušalizování není na místě, stejně tak nasměrování Hniličkova angažování k záhubě dřív, než udělá první opravné kroky. Třeba právě naganský šampion poupraví nepříliš lichotivé úsudky o bývalých kolezích, co se dali na trenéřinu.

Mimochodem, bát se nemusí. U týmu se těší vážnosti. Hráči Mladé Boleslavi vám potvrdí, že první body, které klub získal v šestém zápase sezony, jsou z velké části i jeho počinem.

Přivést Davidu Výbornému jako kouče tátu Františka by mohl být výborný tah
Přivést Davidu Výbornému jako kouče tátu Františka by mohl být výborný tah

Poté, co před třemi týdny z manažerského křesla seskočil na střídačku jako výkonný poradce, hra dostala řád, zlepšila se její organizace, přišly nápady, ve správný čas chodili na led ti praví hráči.

A výsledkem bylo osm bodů ve čtyřech následujících utkáních. Pod hlavním koučem Jeřábkem to bylo za nulu. Progres byl zkrátka znát. Hnilička předvedl, že má pro trenérské vedení cit.

Už ne však ambice. A tak zůstává otázkou, jak dlouho v Mladé Boleslavi zůstanou u provizorního řešení. Tradiční strašák prolínačky s první ligou je tu zase a těžko se odhání, když parta Davida Výborného vysedává na poslední pozici tabulky. Je třeba rychle jednat. Stesk, že nejsou lidi, může být z části pravdivý, ale problém nevyřeší.

Vedení BK se tyto „radosti“ vrátily jako bumerang poté, co s Jeřábkovým odchodem otálelo.

Boleslavští nemají vůbec špatný tým, ale ztrácejí v obsazení střídačky. Mužstvo potřebuje cepovat zkušeným stratégem, co má něco za sebou. Jednou z takových person je František Výborný, velitel Českých Budějovic.

Tohle jméno by sem padlo jako ulité. Pokud se jej povede zlanařit, Boleslavským svitne naděje, že fanoušky často zmiňovaná záměna Bruslařského klubu za Barážový klub půjde k ledu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud