Miroslav Horák
12. června 2014 • 12:40

Zámorský sen žije, zlínský bek nebude jedinou dodávkou z extraligy do NHL

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ta zpráva je šokující a příjemně hřeje. Český extraligový hráč uvízl v sítích slovutných Rangers, aneb Petr Zámorský se chystá na štaci na Manhattanu. V New Yorku dobře vědí, co si pořizují. A zlínský šikula má velmi solidní šance prorazit.



Časy, kdy šéfové z Broadwaye vyhazovali oknem na žluté taxíky neskutečné peníze za zhuntované veterány, jsou dávno pryč. Už i v kancelářích MSG pochopili, že je prozíravější nakupovat obyčejnou kreditkou a hlavně s rozumem. Minimum značkových hvězd, k nim pracanty a talenty. Výsledkem je nynější účast ve finále Stanley Cupu. Smlouva pro Zámorského je pak dalším příkladem nastoupené cesty jednoho z nejslavnějších klubů světa.

Samozřejmě se může stát, že někdy v listopadu splaskne bublina, Zámorský zjistí, že si ukrojil příliš velký kus jablka a zadním exitem potichu odletí do Finska na dříve domluvenou štaci v Espoo. Já jsem (skoro) přesvědčený o opaku. Abyste ve 22 letech prorazili na první hokejové scéně, k tomu vedle mimořádných dovedností potřebujete i správně naštelovanou hlavu. A tady Zámorskému svítí zelená, žádné zábrany u něj nevidím.

Je to přesně ten typ hráče, který se ani z těch největších výzev neroztřepá. Řada jiných se po přesunu na náročnější angažmá ke své obvyklé hře propracuje až časem, Zámorský výraz adaptace nezná, nepoužívá. Je to pro něj cizí termín. I přes svůj věk si na place vede jako mazák.

Co je rovněž důležité, máloco ho rozhází. Během jednoho z jarních finálových utkání play off vyrobil hned zkraje minelu, po níž Kometa skórovala. Zatímco některé i mnohem zkušenější pardály by zavalila psychická deka, se Zámorským to ani nehnulo a nakonec celý duel rozhodl. Logickým vyústěním pak byla nominace na mistrovství světa.

Zámorského cesta mi v mnohém připomíná někdejší příběh Petra Průchy. Z Pardubic vyrazil na stejnou adresu a hned v prvním ročníku napálil třicet gólů. Takže, co se ještě před nedávnem zdálo nemožné, nyní funguje. I z nejvyšší domácí soutěže se lze dostat rovnou do NHL. Což jí dělá kvalitní reklamu. Loni Tomáš Hertl s Markem Mazancem, letos Petr Zámorský. Kdo je na řadě dál?

Pohled do extraligových rezerv nabízí několik jmen. Pokud v Plzni naplno hrábne útočník Dominik Simon a nebude jako na Spartě věčně řešit své postavení, pak má velmi solidní možnosti. Anebo jeho nový parťák Vojtěch Mozík. V Liberci se pokouší rozvíjet svůj talent Pavel Zacha, výsledek unikátního rodinného projektu, jehož cílem je NHL. Podobnými ambicemi žijí i další naděje jako Filip Pyrochta nebo Ondřej Kaše. A kdyby se nyní nerozhodl pro kanadskou juniorku Dominik Mašín, třeba by se do NHL prostřílel i on.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud