Miroslav Horák
21. září 2015 • 22:30

Čas porcování Boba a Bobka. Svaz nesmí usnout, teď se rodí budoucnost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při mnoha příležitostech vedení českého hokeje připomíná, že před sedmi lety po nástupu na svazový úřad našlo v tamní kase pořádnou díru, prakticky nebylo za co žít. Nyní po výtečně zvládnutém mistrovství světa v Praze a Ostravě nastává situace přesně opačná. Český hokej disponuje historicky největším objemem financí a může si dovolit investovat.



Investovat, nikoli rozhazovat. Na stole „leží“ necelá půlmiliarda korun, přichází čas porcování Boba a Bobka. Právě nyní se rodí budoucnost českého hokeje. Protože pouze smysluplným přesměrováním tučných svazových prostředků na ta správná místa se rodinné stříbro této republiky udrží v dobré kondici.

Důležité je, aby na hokejovém svazu neusnuli, jako kdysi usnuli jejich předchůdci (i když vlastně mnozí dnešní přední manažeři pamatují i éru minulou…) po triumfální ponaganské euforii.

Tehdy se celý svět mohl učit od Čechů, národní týmy vyhrávaly, co se vyhrát dalo – dospělí i junioři. A na to český hokej také dojel. Na výchovu dalších talentů se začalo zapomínat, a zatímco svět se poučil ze svých neúspěchů a nastartoval obrodu, Češi se bohužel nepoučili z triumfů. Pomyslný vlak konkurence začal ujíždět a následky byly hodně bolestivé.

Bob a Bobek baví diváky na MS. Nejsou to Češi a mají zakázáno mluvit
Video se připravuje ...

Na pondělní tiskové konferenci svaz prozradil toky financí z výnosu šampionátu. Je chvályhodné, že většina peněz z tučného balíku se vrací do výchovy talentů, do rozvoje, do navyšování základny a edukace trenérů, z nichž ti nejlepší dostanou i solidně zaplaceno. Naprosto v pořádku.

Což je ovšem pouze první část příběhu. Druhá nastává vzápětí a přináší otázku: Jak to zařídit, aby s financemi v klubech, kam seshora není moc vidět, bylo nakládáno tak, jak se nakládat má?

Špatný hospodář může nadělat nedozírnou paseku, ať je svazová šablona sebelepší. Ne snad, že by měla přijít fáze špiclování, nicméně úloha revizorská bude třeba. Ne všude, ale na určitých místech rozhodně. Na svazu nejspíš nejlíp vědí, která místa si musí co nejlépe pohlídat. Námětů ke zlepšení stavu českého hokeje je pořád fůra, na tom nic nezmění jeden, byť nádherný, turnaj.

Polem téměř neoraným je například téma životosprávy mladých hokejistů. V tomhle zrovna hokejové Česko zaostává za západními velmocemi a vězte, že to není detail. Zdravá výživa pod dohledem odborníků jsou procenta navíc, kterými třeba Švédové, Kanaďané a poslední dobou i Američané dalším mocnostem unikají.

Na řízek se salátem a kolou na střídačce může valit Jaromír Jágr. Jenže ne každý je Jágr.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud