Miroslav Horák
5. listopadu 2016 • 22:16

Karjala otvírá netušené téma. Že prý mobilní beci vymřeli? Ne, žijí!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kreativní obránci vymřeli, neexistují, zaspalo se s jejich výchovou. Místo toho, abychom je v mládí nechali tvořit a rozvíjeli jejich identitu, svazujeme je úkoly, nefungující šablonou, nahazováním. A pak se divíme… O tom, že mobilní beci v českém hokeji vymřeli, se popsaly tuny papíru, vyplakaly se kila kapesníčků. Hodně analýz bylo pravdivých, teď však přichází stop nekonečným nářkům.



Ne snad, že by nastal přímo obrat, ale probíhající turnaj Karjala, který se pro české barvy skvěle vyvíjí, nabízí i jiný pohled.

Ono to jde, když se chce.

Ono to jde, když se ví, jak na to.

Ono to jde, když se hráčům dodá rada a nechá se vyniknout jejich um!

Divácky atraktivní Duel s Finy v tomto směru přímo nadchnul. Na českém triumfu 5:3 se gólově podíleli tři obránci. Jakub Jeřábek, Adam Polášek a Jan Rutta. Nepamatuju, kdy naposledy se stalo, aby zadáci v gólově bohatém mači přestříleli kolegy z ofenzivy. Opravdu dlouho mi hokej evropské scény v českém podání nečinil takové potěšení jako sobotní obranářská palba.

A to samé platí i pro hráčský pohled. Libují si, jak od svých nadřízených dostávají trefné noty, které je nepřivazují k bezmezné až křečovité odpovědnosti, ale naopak, nechávají projevit jejich schopnosti, mnohdy zbytečně skryté. Hráči jsou v kabině nasměrováni tak, aby vymetli z palice veškerý stres a soustředili se na to, co dovedou. A to nejlepší ze sebe vymlátili na ledě.

Nový kapitán, za Jana Kováře zaskakující Jakub Jeřábek si libuje, jak je to příjemné nemít při hře strach z hrozby pokažených akcí, nebojí se hrát na puku a zkoušet s ním ofenzivní nápady, které se mu v hlavě rodí. Hraje nespoutaně a je to krásně vidět. A není zdaleka sám.

Hráči si pochvalují přístup trenérů, poskytnutý servis. Všichni do jednoho jsou nabádáni k aktivní hře po celé ploše, beci si s útočníky umí vyhovět, navzájem se podporují, zajišťují. Jakmile hráč ztratí puk, nenapadne ho rychle se vracet, couvat, hasit možný požár. Naopak, další dávkou aktivity se pokouší sebrat kotouč od soupeře zpět. Tímhle stylem spíš donutíte soka k chybám, takhle se dostanete k přesilovkám.

I tudy vede cesta ke gólům obránců, k obrodě údajně vyprodaného artiklu.

Ba ne, mobilní beci jsou znovu na krámě.

V úvodním podniku série Euro Hockey Tour Češi neskončí hůře než druzí.
V úvodním podniku série Euro Hockey Tour  Češi neskončí hůře než druzí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud