Miroslav Horák
6. března 2017 • 16:03

Pešán šéfem dvacítky? Není to špatná volba. Horší je to s prezentací

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepší trenéři k mládeži, zní známé heslo, které i přes svoji logiku prakticky neplatí. V případě volby nového kouče reprezentačního týmu do dvaceti let však sedí. Filip Pešán přebírá pozici po Jakubu Petrovi, který obdržel dvacítku se značnými očekáváními, ovšem mezi světovou špičku ji vytáhnout nedokázal a po vypršení smlouvy přichází o jeden ze svých hokejových úvazků. 



Tak tedy Pešán. Jak už bylo naznačeno, je to dobrá volba. Ani ne čtyřicetiletý fachman se během posledních dvou sezon vypracoval v absolutní domácí špičku, nejen trenérskou. Pod jeho velením vznikla v Liberci moderní hokejová kultura, z pozice sportovního ředitele uvedl do života koncepci, která do umolousaného a zakonzervovaného českého prostředí přinesla svěží pohled na věc, uvolnila tradiční zvyky, otevřela se osvědčeným trendům z ciziny.

Na libereckou fabriku hráči slyší, postupně jim dochází, že rozšířený realizační tým pod Ještědem je dokáže velmi dobře připravit na sezonu, přiblíží je medailím, čímž členům týmu zvedá i cenu na trhu. A to je mnohdy zásadní deviza. Všichni si navzájem pomáhají a z téhle spolupráce vzniká potřebné dílo.

Samo sebou, že o Pešánových kvalitách se dávno ví i v zahraničí, už loni do Liberce dorazila poptávka z Omsku, sám zmíněný kouč sonduje terén i v zámoří, kam vyráží na stáže. Klidně se mohlo stát, že po této sezoně povalí ven. V některých směrech mu je tuzemský led malý už nyní.

Svazové laso ke dvacítce je pro Liberec výhrou. Díky němu udrží hlavního architekta extraligových úspěchů ještě nějaký čas doma. Že to hezky do sebe zapadá? Aby ne. Jen v tom hlavně nehledejte sladkou náhodu, mnohem víc promyšlený tah zákulisních hráčů.

Co pro dvacítku rozhodně ideální není, to je Pešánův zápřah. Stejně tomu bylo v předchozím Petrově případě. Český juniorský hokej není v takové kondici, sportovní a vztahové, aby se mohlo s poklidem přejít, že její tolik diskutovanou elitu povede borec na vedlejšák.

Ano, Filip Pešán je záruka erudice, kvalitního vedení a správného směřování, není však zárukou maximální možné péče o občas nevycválané teenagery.

Vedení svazu klidně mohlo sáhnout jinam a chybu by neudělalo. Po nekonečné sérii nenaplněných nadějí by také nebylo od věci vrátit se k tomu, co úspěšné bylo. Držitel poslední medaile z mistrovství světa U20 Alois Hadamczik (2005) by do toho beztak šel, dobře ví, jak to v nároďáku chodí, mohl by začít hned zítra s organizací nové mise. Kdo ví, třeba by k sobě získal pomocníky typu Patrika Eliáše nebo Marka Židlického . Anebo ještě jinak: Co Rostislav Vlach, klidná (ex)zlínská síla?

Jak už bylo řečeno, Filip Pešán není vůbec špatná volba. Aby však k progresu dvacítky mohlo teoreticky dojít, musí vzniknout plán, který mu Bílé Tygry na nemalý časový úsek seberou z dohledu.

Mimochodem, všechna tahle problematika mohla být prezentována a rozebrána na tiskové konferenci, o kterou si tak důležité téma vyloženě říkalo. Namísto toho média od svazu obdržela pouhou tiskovou zprávu bez jakýchkoli citací nového kouče, natož plánu, jak míní Pešán své tři hokejové funkce zabezpečit, anebo jak on vidí celou problematiku výchovy hráčů v českém hokeji.

Holt si musíme počkat, až ledy roztají.


Z V VP PP P Skóre B

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud