Miroslav Horák
10. května 2019 • 16:32

Tah dámou ve Spartě? Klíčové pro klub bude Tonovo představení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Anglickou Premier League řídí žena, která do této pozice přešla z ředitelského postu kanálu Animal Planet. Susanna Dinnageová. Velké zvíře, hodilo by se dodat. Nejsou známy zprávy, že by miliardová soutěž strádala. Alespoň zatím. Co čekat od historického kroku hokejové Sparty, jež po odchodu majitele Petra Břízy dostává na starost Barbora Snopková Haberová? Já myslím, že hůř než bylo, snad být nemůže.



A teď nemám na mysli to vše nablýskané okolo, co Spartu řadilo mezi špičkové extraligové kluby a do širšího okruhu elity evropského společenství. Ve slavném českém klubu fungovalo vše na velmi dobré a vysoké úrovni, tedy až na hokej. Což tahle terapie šokem může změnit.

Asi nikdo nemůže čekat, že právnička a manažerka, jež dříve působila v nejužším vedení České pošty, bude vybírat nové hráče a s koučem Uwe Kruppem stanovovat taktiku proti Olomouci. To by německý kouč asi nebyl rath. Přestože Haberová Snopková pochází z vlivné plzeňské hokejové rodiny, na což odkazují její obě příjmení.

Na BHS jsou evidentně nejcennější kontakty v byznysu a politice, což je pro jakýkoli domácí sportovní klub, který chce čeřit vody, alfou a omegou. Vyloženou nutností.

Klidně se může stát, že nástupkyně Petra Břízy bude celé rudé rodině vyhovovat mnohem víc než její často neklidný a zbytečné dusno rozsévající předchůdce. Všechna čest Petru Břízovi za jeho píli a zanícení v hokeji, nicméně minulé roky (a kroky) ve Spartě prokázaly, že pro sestavení fungujícího teamworku nemá ideální vlohy. Vlohy náčelníka, za nímž všichni jdou. Prostě ne. V lepším případě ne ve Spartě.

Zatím není známo, zda Haberová Snopková bude skutečnou ředitelkou, nebo spíše atraktivním, úsměvavým vykonavatelem pokynů nadřízených ze zákulisí a milou tváří nové Sparty. To ukáže až čas.

Novou generální ředitelkou hokejové Sparty Praha je Barbora Snopková Haberová. Na pozici sportovního ředitele nastupuje bývalý hráč Sparty a reprezentace Petr TonFoto Twitter/HCSpartaPraha

Tím se dostáváme k osobě Petra Tona, jehož návrat do Sparty ve světle angažování BHS byl poněkud ve stínu. Jméno bývalého kanonýra zmizelo z holešovické adresy před pěti lety za podivných okolností, tehdy čtyřicetiletému střelci Sparta odmítla prodloužit kontrakt. Svár mezi Tonem a koučem Josefem Jandačem vznikl poté, co hráč odmítl vyrazit na nájezd v play off proti Kometě, neb se necítil. Jandač to nevydýchal a ani vedení se na Tonovu stranu nepostavilo. Sbohem.

Najednou je Ton zpět a všichni vědí, že s prakticky nulovými manažerskými zkušenostmi. Proto říkám, že mnohem větší otazník než nástup Haberové Snopkové je comeback Tonův.

Dlouhodobě deprimovaná Sparta potřebuje nakopnout a do toho přichází klubová legenda. V pořádku. Jenže s mizivými manažerskými zkušenostmi. Petr Ton navíc není žádný drsný loket, spíš hodný milý chlapík s poklidným vystupováním, k němuž razantní rány patřily maximálně mezi mantinely. Ale v saku a košili?

Bude muset přitvrdit, to už je nyní jasné, zároveň by mohl psát jeho vlídný postoj. Pokud tady najde rovnováhu, může to fungovat.

V každém případě, jako prozatímní vítěz rudých novinek mi vychází Uwe Krupp. Robustní kouč získá prostor, jaký si přál mít a větší klid na své vlastní tahy. Jsem si jistý, že Ton nebude jeho ideje bortit a podkopávat, ale společně vytvoří dvojici, která potáhne stejným směrem.

To na začátek není málo. Tak tomu na Spartě totiž nebylo vždy.

SE SIMONOU: Růžička exkluzivně po přestupu do Sparty. S tátou jsem to neřešil, říká
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud