Miroslav Horák
16. prosince 2020 • 13:30

Budějovická revolta pardonem neskončí. Král si nemůže dovolit ohrozit jednání

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před pár dny vláda zakázala restauratérům prodávat nápoje k okamžité konzumaci mimo její vnitřní prostory, nebyli by to mazaní Češi, aby nepřišli s nápadem, jak vyhlášku obejít. A tak kávu nebo svařák podávali z okénka do dětské tatrovky. Taky do auta. Štamgasti mohli vesele klábosit u oblíbeného podniku.



Něco podobného vykoumalo na páteční extraligové kolo českobudějovické vedení. Jak je dostatečně známo, v elitní hokejové soutěži platí zákaz vstupu diváků na stadiony, výjimku nově dostalo tři sta osob pod podmínkou, že jde o dlouhodobé partnery klubu, kteří se prokážou negativním testem a splní další podmínky.

Pokud chcete, a v organizaci Motoru evidentně chtěli, dlouhodobé partnery v podobě letitých držitelů permanentek učiníte raz dva. A pracujete s logikou. Zároveň je hezké, že touto cestou dáte šanci řadovým fanouškům zpřístupnit dříve celkem obyčejný zážitek, který však v nynějších covidových kulisách chutná jako zakázané ovoce. Stáváte se vyvoleným. Od šéfů Motoru to vůči hordě skalních příznivců bylo milé gesto a interesantní reklama široko daleko. Podívejte, myslíme i na vás, na obyčejné příznivce. U nás se na hokej dostanete!

A protože na to v klubu šli od lesa, neopomněli si opatřit zelenou od krajské hygienické stanice.

Ostatně, k tomuto postupu už dříve nabádal sám Tomáš Král v průvodním dopise klubům, jak postupovat v případě nejasností – třeba při rozmísťování tří set VIP návštěvníků na stadionech.

Jsem si jistý, že budějovické vedení bralo v potaz, že jejich šprajcík osazenstvo extraligového velínu rozhodí a vyvolá odmítavou odezvu. Jedna věc je hledat a najít skulinu v ne zcela pregnantně definovaném ministerském výnosu a následném rozhodnutí prezidenta Českého hokeje. To myslím zase tak zapeklitý úkol není.

Spíš jde o to, jak se postavíte k centrálnímu nařízení, že v žádné aréně nesmí být přítomni diváci. Pokud si toto zadání vezmete k srdci, do žádného obcházení, i když s nádechem legálnosti, se nepustíte. Proč? Protože vám musí dojít nebo minimálně odtušíte, že to ve finále může poškodit všechny kluby. Ale chápu. Představa toho, kolik palců nahoru získáte za způsob, jak jste s těmi nahoře (s hygienou za zády) vyběhli, je samozřejmě lákavá.

Budějovická rebelie pokutou sto tisíc nekončí. Klub se odvolává. Bude zajímavé sledovat, kudy se případ vyvine. V ponížení postihu nebo dokonce pardonování celé sumy nevěřím, to bych si spíš vsadil na to, že výše pokuty vzroste. Možná i dost výrazně.

Jde totiž o citlivou kauzu, zpovzdálí ji pozorně sledují ti, kteří jednoznačně určují, zda profesionální sport poběží, nebo ne. Tomáš Král dal už při první reakci jasně najevo, že vykládání si pravidel po svém nehodlá tolerovat. On je vůči Hniličkově NSA a ministerstvu zdravotnictví největším garantem precizního chodu soutěží, které od státu dostaly výjimku. Alespoň k živoření.

Jeho pohled je jasný. Při jakékoli revoltě se extraliga v očích klíčových úředníků může stát nedůvěryhodnou institucí, jež si nezaslouží extra přístup a zacházení. Navíc se za oponou debatuje o další výjimce pro trénink mládežnických kategorií, a to i v rámci psího stupně 4. Ohrozit tahle jednání si Král nemíní a ani nemůže dovolit.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud