Miroslav Horák
14. prosince 2023 • 09:50

Kulich ukázal třídu! Nemyslí na sebe a jede na MS. Jen aby nevytvořil kráter

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORÁKA | Je mu devatenáct, spadá do věkové kategorie pro šampionát dvacítek, a tak logicky jede reprezentovat. Co je na tom? Je na tom právě dost. Tahle logika je pouze zdánlivá. Nebo jinak: v dnešním světě jde spíš o pozoruhodnost, za niž se hodí zatleskat. Jiří Kulich upozadil osobní ambice v Rochesteru s výhledem na NHL před národními. To by ne každý učinil. Je třída.



Jiří Kulich hraje třetí sezonu za chlapy. Protože na to má. A je čím dál lepším hokejistou. Den za dnem zvedá úroveň své hry, což vám jasně potvrdí Václav Prospal. Chlap, který teenagera vede na farmě Buffala. Z jeho přístupu je nadšený. V cestě za snem běží vše, jak má. Krok za krokem.

AHL je v tuzemsku přehlížená, přitom vynikající soutěž plná šikovných dravců, kteří se v ní zocelují pro vstup na elitní scénu. Druhý nejlepší střelec patří mezi výkvět „farmářské“ ligy, má na to stát se nejlepším střelcem sezony. Nyní činí krok, který mu v tom dost brání.

Přestává myslet na privátní cíle a vrací se do juniorského světa, který dávno přerostl. Jde pomoci týmu České republiky, po roce znovu zbláznit zdejší fanoušky jako loni při parádní stříbrné jízdě v Halifaxu.

V neposlední řadě jde Kulich hrát jiný sport. Hokej na zámořských a na evropských rozměrech je dost odlišný druh odvětví, vyžadující odlišné zbraně či taktiku. Kulich si bude zvykat na široké hřiště a až se bude (snad) cítit komfortně, zase přijde změna s návratem do Rochesteru. Detail? Právě že přesně naopak.

Loni na MS kmital nohama na úzkém ledu s povětšinou staršími parťáky, nyní bude doufat, že většina jeho spoluhráčů nebude o moc horší. Ve hře je varianta, že kouč Augusta opráší jeho lajnu s Šapovalivem a Šalém. Tím pádem by se díra mezi elitní trojkou a dalšími útoky rozrostla dost možná v kráter. Na šampionátu potřebujete bezpodmínečně dvě úderné, produktivní formace. Obětovat jednoho z nich ve prospěch druhé formace dává smysl.

Bude extrémně důležité, aby se na Kulicha jeho nejbližší parťáci co nejdříve napojili. Nikdo se nechce dočkat momentu, kdy lídrovi Rochesteru sepne, že je na dobývání soupeřovy zóny prakticky sám, a začne to rvát individuálně při sázce na vlastní, ojedinělé dovednosti. To by velký úspěch nemělo a nepřineslo. Sukces na sledovaném turnaji nebude odvislý ani tak od Kulichova výkonu, jako od představení jeho parťáků. Snad mu budou hokejově stačit.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud