Miroslav Votava
3. května 2016 • 12:00

Mladé pušky i ostřílení borci. Finové zaútočí na zlato, Kanada se může třást

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sborná prahnoucí doma po prvenství, obhájci titulu z Kanady opět v silném složení… A nadupaní Finové s mladou krví, kteří v sezoně získali už zlato na MS dvacítek i osmnáctek. To je okruh největších favoritů hokejového mistrovství světa v Rusku. Výběr Suomi bude útočit na zlatý hattrick, šance na završení unikátní sbírky je obrovská.



Sebastian Aho, Patrik Laine (oba 18 let) – zázrační mladíci, kteří váleli ve finské lize a řádili na MS „20“, nechybí v nominaci áčka. Třetí do party Jesse Puljujärvi, jenž zářil i na nedávném šampionátu „18“, si bude muset ještě nějaký rok počkat. Ale i tak je příval mladých pušek ve finské kabině znát.

K nim si přidejme kapitána zlaté dvacítky Mikko Rantanena. A především 20letého Aleksandera Barkova, dvorního Jágrova centra z Floridy. Dále jsou tu z NHL ostřílení útočníci Mikko Koivu, Jussi Jokinen či Mikael Granlund. Nebo drsňák Leo Komarov. Ideální mix mládí a zkušeností.

Co vám z toho vychází? Že Finové budou mít na nadcházejícím mistrovství světa v Rusku po právu velké ambice. Zastavit je může především Kanada. Úřadující šampioni sice oproti loňské Praze, kde všechny zválcovali, hodně omladili. To může být malinká nevýhoda, ale i naopak.

Vycházející hvězdička Connor McDavid, talent Max Domi a další se budou na svém prvním velkém turnaji v seniorské kategorii chtít předvést. K jejich střetu s podobně našlapaným a dravým týmem Finska dojde už ve skupině. A třeba ne naposledy.

Naproti tomu Rusové budou doma pod velkým tlakem, chce se po nich jediné – triumf. Nemají však (zatím) Ovečkina ani Malkina. A výrazným mementem je pro ně propadák z MS v Petrohradu 2000, kde nepostoupili ani do play off. Případy z minulosti už ukázaly, že se dokážou rozložit sami.

Může povyskočit také někdo jiný. Švédové budou jako vždy nepříjemní, nelze odepisovat Američany. Čeští fanoušci doufají, že by mohl překvapit Vůjtkův tým. Na medailové pozice se s ním tolik nepočítá. Ale pohled do historie potvrzuje, že pozice outsidera Čechům svědčí.

Přesto ale vidím ve finále souboj Finsko-Kanada (a bronz pro Česko). Loni to byla totální dominance výběru javorových listů, letos by zámořská veličina měla najít minimálně jednoho rovnocenného soupeře. Může to být parádní tečka hokejové sezony, vyjma Stanley Cupu.

Vše o MS v hokeji 2016 čtěte ZDE »

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud