Miroslav Votava
6. března 2022 • 11:11

Zábavu víc než řežbu! Ať derby není kopaná, ze které bolí oči

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ MIROSLAVA VOTAVY | Slavia proti Spartě. Fotbalový svátek je opět tady. Ještě víc je to ale bitva o vládce Prahy. Řežba dvou nesmiřitelných rivalů. Někdy taková označení bývají možná trochu přehnaná, jindy to naprosto sedí. Tak jako v posledním případě, kdy se oba týmy utkaly ve čtvrtfinále domácího poháru. Spíš než fotbal to byla kopaná. A to doslova.



Derby pražských „S“ je vždy největším tahákem ligy.

Není a nikdy nebude v českém prostředí většího zápasu. Píše se o něm a mluví několik dní dopředu, dlouho se pak i všude možně dohrává. Emocemi a prestiží se tomuhle střetu nic nevyrovná. Není proto divu, že o vyhrocené momenty na hřišti i mimo ně není nouze. Všichni aktéři největšího šlágru mnohdy reagují podrážděněji, než by tomu bylo v „normálních“ duelech.

Většina fanoušků znesvářených táborů vám ale také řekne, že jsou nejradši, když oba týmy bojují o titul. Mezi sebou. Jistě, najde se i pár škodolibých, kteří tomu druhému přejí jen to nejhorší. Třeba sestup. Jenže co by byla Sparta bez Slavie, a naopak?

Takže to dopadá spíš tak, že se rozcházejí jen v tom, kdo má skončit první, a kdo ten věčně druhý. O vetřelce odjinud – od roku 2011 vane nebezpečný vítr ze západu Čech – nestojí.

Slavia a Sparta mají k titulovému souboji až do samotného finiše možná nejblíže za posledních třináct let. Na konci sezony 2008/09 byla Slavia první o 6 bodů před druhou Spartou. Od té doby žádné drama. V minulém ročníku měli vítězní „sešívaní“ náskok na rudého rivala 12 bodů a slavili mistrovský hattrick.

Čekání na velký třesk

Jistě, může se stát, že oběma teď titul nakonec vyfoukne třetí vzadu, plzeňská Viktoria. Momentálně se nachází v tabulce mezi oběma soky. V každém případě na velký třesk mezi pražskými „S“ se čeká dlouho. Není to tak dávno, co červenobílí hráli o záchranu, pak prožívali o něco slabší období rudí. Nebyli sice v takové mizérii jako rivalové z druhého břehu Vltavy, ale jen bezmocně přihlíželi jejich oslavám čtyř titulů během pěti let.

Teď můžou být oba ve Hře o trůny až do konce. S tím, že vrchol přijde v nadstavbě.

Sparta si napumpovala do žil sebevědomí poté, co Slavii dokázala porazit po strašně dlouhé době – po 14 zápasech a poprvé od března 2016. Navíc už to dokázala dvakrát v řadě, na podzim doma v lize 1:0 a před pár týdny v poháru v Edenu 2:0. Pokaždé zaslouženě. Zlomila prokletí.

Způsob, jakým došla k vítězství naposledy, by se však jako dechberoucí dal označit jen stěží.

Jistě, kdyby dotáhla několik brejků ve druhé půli, mohla slávisty rozsekat třeba 5:0. Soupeř v červenobílém proti nim podal nejhorší výkon za posledních šest let. Ale víc zůstanou v paměti scény, kdy se chlapi v dresech hádali a málem rvali jak malá děcka.

Spousta faulů na obou stranách, další neodpískané, zákeřnosti, simulace, hádky, strkanice, rozmáchlá gesta, zdržování. Obrázek většiny posledních derby, nejen toho pohárového…

„Ty si přišel vo moc, to byl koncert, to byla filharmonie prostě,“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud