Ondřej Kuchař
29. srpna 2017 • 12:06

Bostone, přitlač! Pastrňák je hráč budoucnosti, šest milionů je málo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šest milionů dolarů ročně. V přepočtu nějakých 132 milionů korun. To celé krát šest až sedm. Což o to, špatné peníze to nejsou, ale je to dost? Pro Davida Pastrňáka, jedenadvacetiletý supertalent, který tři sezony potvrzuje svou stále strmě rostoucí kvalitu asi trochu ano. 



Ještě před dvěma měsíci by se asi taková nabídka akceptovat dala. Teď ale těžko. Včera bylo včera, dnes je dnes. Podmínky se změnily. Důvod?

Stačí se podívat na další letošní podpisy hráčů srovnatelných výkonů i čísel. Kuzněcov, Johansen, Draisaitl. Ti všichni se s výplatou dostali o level výš. Tak proč ne Pasta ? Že patří mezi ligovou šlechtu, už dokázal. Čtyřiatřicet gólů z posledního ročníku mluví za vše. Tolik jich v základní části nenastřílely ani hvězdy typu Ovečkina , Malkina nebo Tavarese.

Proč mu tedy manažer Don Sweeney nedá víc? Důvodů může být několik. V hierarchii klubu zatím není český mladík tak vysoko. Není lídrem, stále je daleko za jmény jako Bergeron, Krejčí nebo Marchand. Právě poslední jmenovaný pobírá od Bruins 6,125 milionů dolarů ročně. Co do celkového přínosu je ale cennější než Pastrňák. I proto se možná GM zdráhá svého nejlepšího střelce přeplatit o osm let mladším křídlem po jedné povedené sezoně.

To ale Pastrňáka zajímat nemusí. Míč je na jeho straně. Je načase, aby Bruins rezignovali na nějaké představy o udržení vnitřní struktury platů. Českého mladíka čeká čtvrtý rok v NHL. Už není důvod, aby vydělával méně než jeho starší spoluhráči. Sweeney si musí uvědomit, že jedná o smlouvě pro nejdůležitějšího hráče budoucnosti klubu.

V médiích se skloňovala i možnost odchodu jinak. Ta ale reálně na 99 procent nehrozí. A to z mnoha důvodů. Boston má zhruba 10 milionů dolarů pod platovým stropem, aby se snadno vyrovnal jakémukoli pokusu o krádež své hvězdy. Ale pouhá skutečnost, že Bruins a Pastrňák jsou jen pár týdnů od začátku prvního týmového kempu na míle vzdáleni ve svých představách a požadavcích, může být velkým problémem.

Sezona v NHL začne až 4. října. Pokud chce nejlepší tuzemský hokejista uplynulého ročníku s klubem trénovat a stihnout start sezony, musí se dohodnout do konce září. Času je tedy pořád relativně dost. Pasta si je své síly vědom, nikam nespěchá. Zatím to vypadá, že si je hodně jistý v kramflecích. Pokud vydrží dál čekat, Bruins cuknou a nakonec mu jeho požadavky splní. Nic jiného jim totiž nezbude.

Pastrňák porazil Voráčka a stal se nejmladším držitelem Zlaté hokejky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud