Ondřej Kuchař
13. května 2020 • 19:17

Návrh tria extraligových vzbouřenců projít nemůže. Proč s ním tedy přišli?

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do výraznější opozice už jít nemohli. Hokejový svaz řekl A, oni kontrovali Z. Dál od sebe už názorově být nelze. Jedna strana chce soutěž uzavřít a rozšířit. Ta druhá naopak otevřít a zeštíhlit. Má návrh vzbouřeneckého tria Liberec, Sparta a Plzeň nějakou šanci na úspěch?



Vyhlídka, že by opravdu prošel, je minimální. Ostatní kluby to nikdy nedovolí, samy by si pod sebou podřezaly větev. K trojici povstalců by mohly přibýt ještě Pardubice, které pod novým majitelem vyhlíží úspěšný restart. Právě Petr Dědek je údajně rovněž pro zachování sestupu z extraligy.

Proč si tedy kluby daly tu práci, a projekt s mizivou nadějí na zelenou sesmolili? Minimálně je to pro ně dobré PR před fanoušky, kteří si výživný boj o sestup v uplynulé sezoně užili a navržený model svazu jim zrovna nevoní. Zároveň je zvláštní, že šanci finančně stabilizovat klub během dvou sezon bez sestupového meče odmítli zrovna v Liberci a Plzni, tedy v organizacích, jejichž finanční situace není ideální.

Debata o tom, že by se extraliga někdy opravdu hrála s šestnácti účastníky, je rovněž sama o sobě nonsens. Možnost postupu z prvoligového suterénu tu být fakticky může, prakticky by ale těžko někdy splnil všechny nároky, které se pro udělení licence plánují.

V zákulisí se teď odehrává vysoká hra, ve které se točí hromada peněz. Je však mimořádně zarážející, jak extrémně se liší pohled na věc mezi jednotlivými majiteli klubů i vedením soutěže. Zvlášť, když kluby v konečném důsledku nejsou konkurenty, ale společnými akcionáři jedné firmy zvané Tipsport extraliga. Takhle zásadní rozkol mezi nimi možná ještě nebyl.

Vstoupit do diskuse
7
Články odjinud


Články odjinud