Ondřej Škvor
8. srpna 2019 • 18:49

Malík dobře věděl, co říká. Ale porušil, co sám chce po jiných

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ať už je to realita, nebo virtuální realita, pověst mají čeští rozhodčí v Česku mizernou, možná ještě horší. Takže leckdo by slova fotbalového předsedy Martina Malíka podepsal a hodil do rámu. Jenže jsou to pořád jenom slova.



Chybí jejich potvrzení. To platí tím spíš, že je vyslovil někdo, kdo je oficiálně prvním mužem fotbalu v zemi. A že je adresoval všeobecně – všem klubům „bez výjimky“. Nejenom některým obvyklým podezřelým, jak to dělával jeho předchůdce Miroslav Pelta . Proto se Malík nemůže divit, jak kluby reagují: Chceme důkaz. Je to zvláštní. Je to nešťastné.

Nemůže se divit tím spíš, že přesně takto opakovaně reaguje on, když někdo jiný pronese podobně třaskavý výrok, třeba jako naposledy Jihlava rozhořčená z podivné baráže proti Karviné.

I on tehdy chtěl důkaz.

I on tehdy považoval za zvláštní, že si Jihlavští stěžují na dlouhodobě špatnou práci sudích, když do té doby mlčeli.

I on tehdy považoval za nešťastné, že se problémy vytahují ven prostřednictvím médií, namísto aby se řešily uvnitř. Jako to třeba dělá hokej.

Co sám jiným vyčítal, nyní učinil vrchovatě.

Předseda FAČR Martin Malík
Předseda FAČR Martin Malík

Je tedy na místě se ptát: Proč? Nejprve vylučme, že to předsedovi „ulítlo“. To nebude tento případ, Martin Malík je člověk spíš opatrný, dobře věděl, co říká. Byl to výrok cílený. Jednak útočný, jednak strategický.

Útočný proti Ligové fotbalové asociaci, tedy klubům. To je sice papírově spřízněná, ale fakticky konkurenční fotbalová platforma. Malíkovi se nelíbí, a uvažuje velmi logicky, že vše schytávají sudí, kteří patří pod jeho FAČR, přitom skutečně platí, že když je nabídka (sudí), musí existovat i poptávka (kluby). To se dá taky podepsat a nemělo by to zapadnout, takže ještě jednou: říkáme-li, že sudí jsou ovlivnitelní (a to se říká neustále), mohou to být jedině kluby, které rozhodčí ovlivňují.

Strategický? To proto, že si tím chtěl vykolíkovat hřiště pro některý ze svých příštích kroků, které se budou týkat právě sudích. Změna v komisi rozhodčích, v její struktuře, skládání? Možná mínil udělat něco humbuku, aby naznačil, že se má něco dít. Otázkou pořád zůstává, zda to bylo šikovné.

Cokoli z řečeného nemění nic na tom, že by to chtělo důkaz. Jinak je tu paragraf 59 Disciplinárního řádu FAČR. Jmenuje se Znevážení fotbalu…

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud