Pavel Hartman
4. října 2012 • 04:00

Mateřská školka za letošní bídu fotbalové Sparty rozhodně nemůže

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyři soutěžní prohry v řadě a už to jede zase: Jak to, že Sparta neválcuje konkurenci? Může za to mateřská školka v kabině. Chybí X-faktor v podobě vítězných srdcařů. Není náhrada za Matějovského. To jsou zaběhnuté odpovědi. Bohužel mimo realitu. Proč?




Ladislav KrejčíFoto ČTK
K mateřské školce: kdo v úvodu ligy pět kol po sobě vyhrával? Školka. Kdo vyřadil v Evropské lize favorizovaný Feyenoord? Školka. Kdo byl letos na jaře lepší: Jarošík, nebo Krejčí a Přikryl? Samozřejmě, že kluci ze školky.

A teď je najednou ta samá školka za škodnou? Ano, Krejčí ještě nemá takovou formu jako před zraněním, Přikryl se trápí, Kadlec měl být výkonnostně mnohem výš. Ale co Jarošík nebo Pamič? Táhnou mužstvo? Ani náhodou.

V derby se Slavií nesplnil Jarošík úkol při bránění standardních situací. Stalo se to opakovaně. I v utkání s Olomoucí měl v šestnáctce spolu s druhým stoperem Švejdíkem eliminovat Ordoše (nechce se věřit, že by to trenéři svěřili prckovi Gilovi), ale verdikt veřejnosti byl opačný: Gil už ve Spartě nesmí na hřiště, zato Jarošík potvrdil, že patří k pilířům obrany…

A to už vůbec nemluvě o tom, že Gil naskočil na pravý okraj obrany v utkání s Olomoucí absolutně nerozehraný. Ne vlastní vinou. Po rozpačité ligové premiéře na Dukle odehrál za béčko jen tři utkání z osmi možných. Za juniorku ani jeden. Jak se pak ale může adaptovat na český fotbal?

Ukázkový příklad, jak zazdít hráče s dobrými předpoklady. Gil má fotbalové základy ze španělské školy i správný charakter, který mimo jiné potvrzuje tím, že se hned učil česky. Ale teď je ve Spartě na odpis, i když za ni ještě ani nezačal pořádně hrát.

A ještě malý dodatek ke školce. Dortmund smetl naposledy v bundeslize Mönchengladbach 5:0 se základní sestavou, která měla věkový průměr 24,8 let. Derby se Slavií Sparta odehrála s jedenáctkou, jejíž věkový průměr činil 25,1 let. Takže rozhoduje kvalita, a ne rodný list.

K X-faktoru: Kouč Lavička hořekoval nad chybějícím X-faktorem, ale jaké lídry si hýčká Sparta? Ten první (Jiří Jarošík, ale jména nejsou vůbec důležitá, jde o princip) v létě v médiích otevřeně kritizuje sportovního ředitele klubu (Jaroslav Hřebíka), tedy člověka, jemuž majitel svěřil nastavení sportovního úseku tak, aby Sparta postupně dohnala evropský rychlík, který si nekompetentností a neodborností nechala trestuhodně utéct. Lídr tedy naboural důvěru v klubovou strategii.

Marek MatějovskýFoto Pavel Mazáč Sport
Co na to nejvyšší klubový management? Nic. Ani vyhazov, ani pokuta, ani výtka. Jen mávnutí rukou.

Druhý lídr (Marek Matějovský) už po opakovaném zranění pár týdnů trénuje s mužstvem, ale ještě se necítí na zápasy. Klub nechává rozhodnutí na něm. Budiž, jenže proč sedí mezi náhradníky, když na hřiště nemůže ani za nepříznivého stavu? Pak to budí dojem, že by šel na plac, jen za stavu příznivého.

Jen na okraj: Horváth do klíčových utkání za Plzeň naskočil s bolavým lýtkem nebo s chřipkou. Nezmar odehrál kvalifikaci Ligy mistrů se zlomeným malíčkem. Takhle si Sparta vychovává X-faktor, a pak se diví, že jí schází.

K Matějovskému jako k ofenzivní modle: Kde berou ti, co tvrdí, že s Matějovským stojí a padá kreativita a útočná fáze Sparty, tuhle jistotu? V minulém ligovém ročníku dal tenhle špílmachr za devětadvacet utkání jediný gól… Takže: Matějovský byl klasa před odchodem do Anglie. Ale tam se neprosadil a na Letné nepostradatelnost zatím neprokázal.

Až majitel Daniel Křetínský a jeho spolupracovníci najdou odvahu si tohle všechno přiznat a budou se opravdu držet proevropské strategie, i když to může narazit na nepochopení většiny veřejnosti, začne Sparta zase stoupat nahoru. Dřív ne.

Vítězslav LavičkaFoto Michal Beránek (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud