Pavel Janega
22. února 2011 • 10:59

Ne fotbal, ale odvolání Sparty nemá logiku

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PAVEL JANEGA - Když disciplinární komise vynesla verdikt a oznámila Spartě tresty, někomu se zdály mírné, jinému zase příliš vysoké. Ani novináři se v prvotní chvíli nedokázali v tiskovém středisku na Strahově shodnout, jestli je letenský klub potrestán dostatečně. A následné odvolání? Ač právoplatné, nemá logiku.

 

 



„Jako sparťan chci hájit samozřejmě zájmy Sparty, ale tahle chyba zkrátka nastat neměla. Disciplinárka ji potrestala a všichni musí sklopit hlavy,“ konstatoval v pondělí vpodvečer Horst Siegl, sparťanská legenda.

Tak tak, řekli byste. S ohlédnutím na tresty se očekávalo, že se klub v čele s Danielem Křetínským naposledy omluví, odpyká si trest a postará se o to, aby se nedostatečná omluva z reprezentačních výběrů neopakovala. Už vůbec ne záměna dresů atd.

Ondřej Kasík (vlevo), Dušan Svoboda a Jozef Chovanec. Sparťanská generalita odchází od disciplinárky.Foto Jaroslav Legner SPORT
Byl to však omyl.

Sparta žila v domnění, že se jí nemůže nic stát. A zjevně si to pořád myslí, rozhodla se proti verdiktu disciplinární komise bojovat. Požaduje nižší tresty, protože ty současné se jí zdají být až „neúměrně vysoké“.

Když se přitom na ně podíváte z jiného úhlu, až tolik vysoké, jak praví sparťané, nejsou.

Pokuta 750 tisíc – Ano, není to zrovna malá částka. Málokdo by ji vytáhl ze své peněženky. Ale klub tato finanční sankce určitě nezruinuje.

Stop na dva zápasy pro Kadlece a Pekharta – Vůbec nepřemýšlejme o tom, jestli by Pekhart Spartě chyběl, protože by stejně asi nehrál. Pokud Chovanec s Haškem nebudou chtít hrát na dva obry, vždy bude mít přednost Kweuke. Ztrátou je zcela jistě Kadlec. Ovšem na dva zápasy se nahradit dá. Pamič, který by Spartě chyběl nejvíc, vyvázl bez trestu.

Chovancův zákaz na lavičku – Tohle je teoreticky nejmenší problém. Generální sportovní manažer své mužstvo netrénuje. Na tréninky nechodí a při zápase s hráči moc nekomunikuje. V tomto směru je platnější Martin Hašek.

Není tedy jasné, co se Spartě zdá neúměrně vysokého na trestech od disciplinární komise. Pokuta? Možná. Chovanec? Ani moc ne. Distanc pro dva hráče? Vždyť dostali za nedostatečnou omluvenku nejnižší možnou sazbu trestu. Méně už dostat nemohli…

V disciplinární řádech jasně stojí, že za nedostatečnou omluvu může disciplinárka pozastavit činnost fotbalistů na dva týdny až tři měsíce.

Sparta zkrátka měla sklopit hlavu a trest přijmout, jak řekl Siegl. A poté nechat celou kauzu vyšumět. Jenže ona sama chce „NEVERENDING STORY“.

Vstoupit do diskuse
11
Články odjinud


Články odjinud