Pavel Janega
2. srpna 2011 • 11:19

BLOG: Stříbro napuštěné zlatem. Hřebíkovy metody fungují

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
14
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

PAVEL JANEGA – Stříbro napuštěné zlatem. To je triumf skvadry Jaroslava Hřebíka. Byť ve finále proti Španělům neuspěla, celé zemi a všem zasvěceným, kteří mají vliv na český fotbal, ukázala, že i proti silnému soupeři se dá hrát atraktivní útočný fotbal. Jen díky tomu mohou být Češi po dlouhé době zase hrdí!



:gallery:true:true:true:gallery:true:true:trueTwitter: follow me @pjanega
e-mail: pavel.janega@deniksport.cz

 

Statečný výkon. Neúnavné napadání. Otravování protivníků hluboko v jejich poli. Snaha o neustálé útočení… Z výkonu devatenáctky bylo zkrátka cítit jisté kouzlo oddanosti a bojovnosti.

To každý ocenil.

Uvnitř v sobě jste cítili, že i tak malá země má na to, aby favorizované Španěle porazila. Ač se to nepovedlo, na rozdíl od starších kolegů z jednadvacítky a A-týmu fotbalisté do 19 let dokázali soupeře z Pyrenejského poloostrova pořádně potrápit.

Naposledy něco podobného sálalo ze Sparty před deseti lety, kdy málem obrala o body hvězdný Real Madrid. Taky se nevyhrálo, ale nevadilo to. Lidé ve stoje tleskali.

To samé platí i dnes – pro českou devatenáctku.

Vůbec nevadí, že ve finále prohrála. Český fanoušek viděl, že hráči dřeli do úmoru. Nechali na hřišti všechno. Za což fotbalistům i trenéru Hřebíkovi děkuje.

S MEDAILEMI, ALE SMUTNÍ. Jaroslav Hřebík utěšuje české mladíky.Foto Barbora Reichová Sport
A teď si to srovnejme s posledním vystoupením reprezentačního „áčka“ v Japonsku.

Bez špetky snahy útočit, běhat, presovat… Holt pasivní výkon po všech stránkách, který rozhodně nebyl chvályhodný. Přesto se fotbalová generalita, včetně trenéra Michala Bílka, chvástala, že je na předvedené výkony na Kirin Cupu pyšná. A jakoukoliv kritiku odsuzovala.

Rozum v tu chvíli asi zůstal stát.

Devatenáctka však sehrála fantastický turnaj, který dává českému fotbalu naději. Nejen v hráčském potenciálu, ale především v trenérovi Jaroslavu Hřebíkovi. V minulosti ostře kritizovaný kouč dokázal, že jeho metody fungují. Jen musí dostat prostor postavit si dle svých představ inteligentní kádr.

Kádr, který nebude jeho „čtverce“ odsuzovat, ale bude jim rozumět. Devatenáctka ukázala, že to jde. Bravo!

PS: Při druhém Hřebíkově působení ve Spartě si fotbalisté potají dělali srandu z tzv. „čtverců“. Ty však zkušený kouč nikdy nepoužíval, jak několikrát uvedl. A ani nevěděl, z čeho to vzešlo. Přesto se staly jakýmsi symbolem.

Vstoupit do diskuse
14
Články odjinud


Články odjinud