Pavel Janega
13. června 2012 • 11:37

ANALÝZA: Bílkovi se změny v sestavě povedly, Hübschman vyztužil střed pole

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na co sáhl, to mu vyšlo. Trenér Michal Bílek slaví po změnách v sestavě první vítězství na EURO 2012 (Řecko – 2:1). Vyšel mu zejména tah s Tomášem Hübschmanem, na němž stála defenziva ve středu pole. Svou úlohu zvládl skvěle.



Hrubé chyby v prvním duelu s Ruskem donutily trenéra Michala Bílka ke změnám v základní jedenáctce (4–2–3–1). V první řadě bylo potřeba vyztužit a posílit střední zálohu, která v pátek hořela, což se nasazením Tomáše Hübschmana povedlo. S jeho příchodem na hřiště se Petr Jiráček posunul na post falešného pravého záložníka. A stoperskou dvojici utvořili Kadlec-Sivok, na levé straně obrany nastoupil David Limberský.

Do sestavy sáhl i Bílkův protějšek Fernando Santos, jenž posunul nebezpečného dlouhána Giorgose Samarase z levého křídla na hrot útoku. Zde sbíral mnoho balonů a způsoboval české obraně obrovské problémy. Po jeho pravici nastoupil Salpingidis, po levici Fortunis. Největším problémem Řeků byla absence klíčových stoperů Avraama Papadopulose (poraněné koleno) a Sokratise Papastathopulose (suspendován).

Základní rozestavení Česka a Řecka v prvním poločase.Foto iSport.cz (Football notes)

Nesehranost se okamžitě na řecké obraně projevila. Bílkův tým měl úžasný start. Na soupeře vletěl, během pěti minut vstřelil dvě branky a postaral se o nejrychlejší vedení 2:0 v historii mistrovství Evropy. Využil okének na soupeřově levé straně obrany a v prostoru mezi levým bekem a stoperem. Řekové byli pomalí a nestíhali na účinné náběhy českého týmu reagovat. Mimochodem, levá strana obrany byla jejich slabinou i v prvním zápase s Polskem. K náběhům Jiráčka a Gebre Selassieho ovšem připočtěte chytrost a přehled Hübschmana s Rosickým, kteří svými exkluzivními přihrávkami stáli u zrodu obou gólů.

Ale protože český národní tým „neukončil“ zápas třetím gólem, Řekové se pomalými krůčky dostávali zpět do hry. Po přestávce se zvedli, navíc kouč Santos míchal se sestavou, co to šlo (Gekas uprostřed, Samaras vlevo), jenže v závěrečné třetině se jim nedařila finální přihrávka a přesní nebyli ani v koncovce. Češi od své aktivity z první půle upustili. Soustředili se na defenzivu, aby vítězný výsledek udrželi, čemuž odpovídala opatrná hra.

Přehled přihrávek Řecka a Česka.Foto FouFourTwo

Zásadní roli zde sehrál právě Hübschman, jenž skvělým způsobem četl hru a zlikvidoval mnoho přihrávek a centrů soupeře. Černou práci odvedl na jedničku a ukázal onen rozdíl mezi hrou středních záložníků v tomto zápase a hrou střední zálohy v prvním poločase utkání s Ruskem. Navíc diktoval hru. Rozdal nejvíce přihrávek z českého týmu (40 úspěšných z 52). Stejně tak se povedl Bílkovi tah s Jiráčkem, kterého postavil na pravou zálohu, odkud si sbíhal do středu a tam doplňoval Tomáše Rosického. Že se tím navíc uvolnil prostor pro neúnavného Gebre Selassieho, netřeba dodávat.

Česko 1:0
Vše začalo u pravého beka Torosidise, který si pod nátlakem Pilaře špatně zpracoval míč a zmocnil se jej Plašil. Ten po pár vteřinách hledal Pilaře, ale přihrávku pokazil. Nicméně míč se od jednoho z řeckých fotbalistů šťastně odrazil k Hübschmanovi a ten přesným přízemním pasem našel Jiráčka. Český záložník si naběhl mezi stopera a levého obránce Cholevase, který nezavřel prostor a na vzniklou situaci zareagoval pozdě.

Branka Petra Jiráčka, Češi vedli nad Řeckem 1:0.Foto iSport.cz (Repro ČT4)

Česko 2:0
Dlouhý nákop Petra Čecha řecká obrana odrazila jen na kopačku Tomáše Rosického. Jakmile se zmocnil míče, Gebre Selassie okamžitě po pravé straně sprintem vystartoval vpřed. Rosický za pomocí Baroše a jeho narážečky udržel balon u sebe a během sekundy již hledal dokonalou přihrávkou v náběhu právě Gebre Selassieho. Jeho pas na střelce Pilaře, který se silou procpal před branku, prošel se štěstím pod gólmanem Chalkiasem.

Branka Václava Pilaře, Češi vedli nad Řeckem 2:0.Foto iSport.cz (Repro ČT4)

Úžasný začátek české reprezentace po zbytek prvního poločasu Řeky psychicky rozhodil. Kazili přihrávky – a to dokonce i stopeři v nebezpečných prostorech, kde je Češi aktivně presovali. Nedařili se jim ani standardky a do hry se dostávali pomalu. Udeřili až těsně před přestávkou, kdy jim pomezní rozhodčí po milimetrovém ofsajdu neuznal branku. V postavení mimo hru se mimo jiné ocitli v prvním dějství hned 5x.

O poločase přišel český tým o kapitána. Tomáš Rosický si poranil achillovku a zápas nedohrál. Do druhé půle již nastoupil Daniel Kolář.

Nelze říct, že by Češi v úvodu druhé půle začali vyloženě bránit. To spíš hrát opatrněji. I to ale stačilo k tomu, aby Řekové vycítili šanci. S příchodem Gekase se neustále tlačili dopředu. A byť neměli žádnou vyloženou šanci, pomohla jim chyba Petra Čecha. Ten za cenu "rychlé kontroly nad míčem" vystartoval proti lehkému nákopu Samarase, přičemž balon v rukavicích neudržel a propadl k Gekasovi.

Přehled střel řeckého a českého týmu.Foto FourFourTwo

Čechův kiks národní tým zmrazil. Zatáhl se a bránil ještě hlouběji. Tím pouštěl Řeky blíže k šestnáctce a na dostřel branky. Češi, kteří už hráli hlavně na to, aby výsledek 2:1 udrželi, se do protiútoků nepouštěli ve velkém počtu hráčů, i proto jim nevycházely. Hráli nervózně a míč dlouho neudrželi. S koncentrací hlavně na defenzivu opadlo i nabízení se do volných prostorů. Drželi si pozice, neodbíhali. Zřejmě kvůli obavám, aby přes jejich prostor Řekové nezaútočili.

V 64. minutě se kouč Bílek rozhodl pro stáhnutí Baroše a posílení "vzduchu" Tomášem Pekhartem, který měl za úkol sbírat nakopávané balony a podržet je na polovině soupeře. Pekharta využil Bílek i při bránění standardek, při nichž většinou stál u vysokého Samarase. Toho však Řecko s přibývajícími minutami využívalo hlavně na dlouhé nákopy, které ale Češi bezpečně odvraceli.

Baroš? Za dva zápasy 0 střel
Je nejčastěji kritizovaným mužem v české reprezentaci. Fanoušci na něj pískali, a to ještě ani zápas s Řeckem nezačal. „To, že jsem negativně vnímán, beru. A nevadí mi to. Ale Milan si tohle nezaslouží,“ říká kouč Bílek. O Barošovi mluví jako o nejlepším útočníkovi v Česku. Vyjadřuje mu podporu a věří, že se na šampionátu prosadí. Ovšem proti Rusku a Řecku (odehrál celkem 147 minut) nejenže střelecky vyšel na prázdno, ale také nevystřelil. Ani na branku, ani mimo tři tyče. Tahle základní statistika, kde svítí nula, hovoří proti němu.

Teď ale buďme detailnější. Podívejte se na grafiku přihrávek, které Baroš v utkání s Řeckem od spoluhráčů obdržel. Bylo jich celkem 20. Ale nikdy míč nepřevzal v pokutovém území. Pouze jednou se k němu náhodně odrazil po zásahu řeckého stopera, ale v rychlosti, na což nestačil zareagovat.

Přehled přihrávek, které obdržel Milan Baroš.Foto FouFourTwo

Barošovi nelze upřít ani snaha. Byl aktivní a presoval rozehrávku řeckých obránců. Ovšem je jasné, že jedině s góly si získá zpět přízeň českých fanoušků…

 

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud