Pavel Janega
5. července 2014 • 13:40

Kdo zastoupí Neymara? Brazilci za něj rovnocennou náhradu nemají

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na MS vstřelil čtyři góly, je nejlepším střelcem Brazílie. Teď si však musí poradit bez Neymara. Zlomený obratel ve čtvrtfinálovém utkání s Kolumbií (2:1) mu předčasně ukončil světový šampionát. A trenér Luiz Felipe Scolari vedle radosti z postupu a smutku ze ztráty klíčového hráče musí vyřešit, kým Neymara v útoku nahradí.



„Jestli budeme muset udělat změnu v sestavě, tak ji prostě uděláme a odehrajeme (proti Německu) skvělý zápas,“ prohlásil po zápase kouč Scolari. To se však snadněji řekne, než udělá.

Na lavičce už nemá rozdílového hráče, jako je Neymar. Někoho, kdo na sebe vezme v ofenzivě vůdčí roli a umí rozhodnout zápas. Nejsou to jen jeho čtyři góly, ale dalších 18 střel na branku, 12 vytvořených šancí pro spoluhráče a 241 dotyků s míčem na polovině soupeře. Rovnocennou náhradu zkrátka v brazilském týmu nenajdete.

„Pro náš tým je nesmírně důležitý. Na hřišti nám určitě bude chybět. Ale musíme se snažit bez něj. Překonat to,“ podotkl Hulk, Neymarův kolega z útoku.

Překope tedy Scolari po ztrátě důležitého hráče taktiku? Změní rozestavení? Nepravděpodobné. Patrně se bude snažit zachovat stejný styl hry.

Neymar má zlomený obratel a na MS si už nezahraje.Foto ČTK/AP

Kým ale Neymara nahradí? Variant má trenér Scolari několik. Pravděpodobně pošle na hřiště ofenzivního záložníka Williana. Další možností je Bernard. Možná Ramires, jenž na křídle odehrál několik zápasů v Chelsea. Teoreticky se může do útoku vysunout i Dani Alves, kterého na kraji obrany úspěšně nahradil ve čtvrtfinále s Kolumbií Maicon.

„Ať už to bude kdokoliv, musí podat co nejlepší výkon. Vydat se ze všech sil,“ říká Hulk. „Každopádně je to smutné. Neymar je skvělý fotbalista i člověk,“ doplnil David Luiz.

Když Neymar opouštěl trávník na nosítkách a ve tváři měl velice bolestivý výraz, brazilskému národu se zastavil dech. Později se naplnily nejhorší obavy. Týmový lékař Rodrigo Lasmar v přímém televizním přenosu řekl, co nikdo nechtěl slyšet: Neymar si už na MS nezahraje.

Na druhé straně může jeho zranění sehrát důležitou roli v psychice Brazilců. Tým se semkne, bude kompaktnější. Nebude spoléhat jen na to, co udělá ta či ona individualita.

„Vyhrajeme MS pro Neymara!“ hlásí Hulk, což jen tato slova potvrzuje.

Neymar má zlomený obratel a na MS si už nezahraje.
Neymar má zlomený obratel a na MS si už nezahraje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud