Pavel Janega
6. listopadu 2017 • 14:20

Slávistický problém jménem rotace: nesehranost a hráči s formou na lavičce

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Josef Hušbauer veřejně otevřel to, co ve Slavii bublá už dlouho. Příliš časté změny v sestavě vedou k výkonnostním výkyvům a z části zavinily i nedělní porážku v Plzni (0:1).



Rotaci ve Slavii lze jednoduše odůvodnit: hráči nejsou v našlapaném programu přetížení a herní praxe širokého kádru je vyvážená. Tedy kromě obranné řady, která je až na výjimky ustálená. Podporu by našla i v případě, pokud by „sešívané“ zasáhla početná marodka jako třeba v minulých sezonách Spartu.

Tím ale obhajoba častých změn končí.

Rotace nese totiž i řadu minusů. A jedním je nesehranost, kterou zmínil Hušbauer : „Kdybych věděl, že zleva a zprava hraje vždycky někdo, tak za tři čtyři zápasy vím přesně, co od něj čekat. Ale když každé utkání je tam někdo jiný, a každý hráč má jiné návyky, je to složitější.“

Nespokojenost vyjádřil i nad tím, že některá utkání – zejména v Evropské lize – vynechává. Slavii to škodí v tom smyslu, že postrádá určitou kostru týmu, na které lze postavit opravdu konkurenceschopný tým.

Z toho plyne další problém: rotace se dotýká i hráčů s momentálně nejlepší formou. Proč v Plzni nehrál například Tomáš Souček? Jeho kooperace s Michaelem Ngadeuem proti Villarrealu přece fungovala, nebo ne? Na to trenér Jaroslav Šilhavý odvětil, že „neviděl jako ideální, aby na těžkém terénu nastoupili oba dva“.

Další jméno: Miroslav Stoch. Proč v základní sestavě dostal přednost bez formy hrající Jaromír Zmrhal? Kvůli defenzivním úkolům, protože slovenský záložník je neplní tak pilně? Kvůli rychlosti, protože slávistická taktika byla postavená na rychlém přechodu do útoku? Pokud to tak je, lepší volbou by byl Jan Sýkora, rovněž střídající křídlo.

Také trochu nerozumím vyjádření, že Slavia měla připravený plán, koho poslat do hry ve čtvrtek a koho v neděli. Takhle to vypadá, že už před Villarrealem byla nalajnovaná základní jedenáctka pro důležitý duel se Západočechy a vůbec nereflektovala výstup v Evropské lize.

Se vším respektem je potřeba vidět rozdíl, jestli velké změny udělám v poháru proti Třinci, nebo v lize s Plzní, kdy jde o všechno. Jinak je to hazard, a ten se Slavii nevyplatil. Nedělní šlágr personálně prokoučovala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud