Pavel Kalouš
3. října 2012 • 15:29

Peltův klid dráždí. Zná tajemství, přesto se tváří, že se nic neděje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Jablonec - Karviná 3:2. Obrat v závěru, rozhodl Náprstek
Šejba hattrickem vystřelil zlato. Věřím, že se to zase povede, říká mistr světa z roku 1985
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako by za jeho dveřmi zuřila válka a on si mezitím bez zájmu usrkával z našlehaného capuccina. Ne, šéf FAČR Miroslav Pelta capuccino nejspíš nepije, jeho nezvyklý klid v souvislosti s vyšetřováním korupční aféry ale zaráží úplně stejně. Lépe řečeno: bije do očí.



Byl to Pelta, kdo předminulý týden svým emotivním prohlášením, které začal slovy o tom, že je zdrcen, dodal aféře na vážnosti a předáním důkazů policii ji následně také fakticky odstartoval. Od té doby ale zcela otočil a tváří se, jako by se vůbec nic nestalo.

Vyšetřování přehodil na protikorupční útvar policie, sám si tím nad kauzou umyl ruce a teď už druhý týden jen krčí rameny. Posunulo se vyšetřování? Nevím. Jak dlouho ještě bude nejistota trvat? Nevím. A dokonce ho to snad ani nezajímá…

Zatímco veřejnost trne, jak velký skandál nakonec bude a koho konkrétně semele, Pelta působí dojmem, že na stín korupce dokonale zapomněl. Přiznávám, tenhle postoj mě osobně zaráží víc než samotná aféra.

Šéf FAČR je stále zřejmě jedním ze tří lidí v zemi, který detailně zná obsah Křetínského kabely. Ví tedy, kterých činů, klubů i osob se důkazy, které sám nazval „věrohodnými“, týkají. Přesto zůstává naprosto v klidu.

Dál chodí na fotbal, dál sleduje rozhodčí, o kterých ví, že jsou nejspíš namočení ve velkých lumpárnách, dost možná si na stadionech i třese rukou s lidmi, za kterými by v nejbližší době mohla spadnout klec. Pro kohokoliv z nás by to musel být schizofrenní pocit. Jen pro něj zřejmě ne.

Jistě, Pelta samozřejmě musí ctít presumpci neviny. Rozhodčí ani bafuňáře ještě nikdo neodsoudil, jenže pravdou také je, že Pelta už dva týdny zná jejich děsivé tajemství. A i když tvrdí opak – a dokonce se tak i tváří, musí být pod ohromným tlakem.

Představte si následující scénář. Vyšetřování policie se bude táhnout rok a současná sezona skončí, aniž bychom měli jediného potrestaného viníka. A Pelta pak předá mistrovský pohár třeba zrovna klubu, o kterém díky Křetínského kabele ví, že jel v korupci.

Co pak? Bude dál klidný a dělat, že se nic neděje? Bude gratulovat lidem, o kterých má vážné podezření, že by ve fotbale už dávno vůbec neměli být? Zkrátka, obhájí si své mlčení i pak?

Zatímco v případě podezřelých platí, že čas hraje v jejich prospěch, pro Peltu je momentálně největším nepřítelem. Čím déle se vyšetřování povleče, tím hlasitěji bude znít jedna nepříjemná otázka. Skutečně udělal Pelta dobře, když vyšetřování nechal jen na policii a sám nezakročil?

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud