Pavel Ryšavý
8. srpna 2016 • 15:26

Chceš do držky? Snad je tohle ve východočeském derby už pryč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč nechodí fanoušci v Česku na hokejovou Ligu mistrů? Protože se hraje v létě, sezona ještě nezačala, termín není atraktivní... Tyhle výmluvy jsme slyšeli před rokem. Jasně, na něco se nezájem hodit musí. Hradec teď o víkendu ukázal, že tahle teze je mimo. Když máte město poblázněné hokejem, přijde vám zaplněný zimák i v létě.



Skončilo derby s Pardubicemi, na tribunách poskakovaly přes 4 tisíce fanoušků. Skoro nikdo nešel domů. Tenhle dav se chtěl radovat z úspěchu Hradce na Mountfield Cupu. Plný kotel čekal, až bude moci po závěrečném ceremoniálu vytleskat svoje hvězdy.

Musel jsem se štípnout, jestli jsem náhodou neusnul a není leden. Není, tahle euforie brala dech. Dostala mě vášeň, s jakou fans Mountfieldu zbožňují svoje hráče. Zatímco jinde, asi kromě Brna, by většina příznivců dala při teplém nedělním večeru přednost letní grilovačce, v Hradci se šlo na zimák.

Líbila se mi ještě jedna věc. Rivalita s Pardubicemi je až za hrob, tady není prostor na diskuzi. Ale tenhle turnaj ukázal, že nemusí být vždycky nutně odporná ve stylu „Ha, ty jsi z Pardubic (Hradce), proto musíš dostat do držky“. Při přestávkovém programu fanoušek Dynama vyhrál šampon s logem Mountfieldu, culil se u toho a moderátor utkání si do něj rýpl, ať hlavně nechodí v pondělí k doktorovi, že má na zádech vyrážku, kolem samé úsměvy. U jednoho stolu do sebe cpali klobásy příznivci v obou dresech a rozhodně jsem neměl pocit, že by jim kvůli tomu jídlo nechutnalo, nebo si závidí, že ten druhý má na talíři víc. Vládla pohoda, ne nenávist.

Jasně, pár pokřiků směrem na druhé město při zápase zaznělo, triko s nápisem F.O.P. je pořád cool. Ale spíš to na mě působilo jako takové lehké rýpnutí, aby tábory nevyšly ze cviku a aby si náhodou někdo nemyslel, že v pondělí odpoledne spolu půjdou někam k Opatovicím vypouštět holubici míru.

Bylo by fajn, kdyby se tahle atmosféra přenesla i do extraligových derby. Ne nesnášet a mít chuť vyrazit kolegovi o tři metry vedle zuby jenom proto, že má na sobě v Hradci šálu s koněm, nebo v Pardubicích triko se lvem. Dloubat do sebe, šťouchat, provokovat se... Ale všechno na úrovni slovních výpadů a dál spolu umět zajít na klobásu a pivo.

Tak, jako se vyvíjí prostředí na hradeckém zimáku, že už si tam nepřipadáte jako Rákosníček u svého rybníčku Brčálníku a nemusíte se prokousávat hustou mlhou, by se mohlo ubírat i nepřátelství mezi oběma městy v hledišti. Víc kultury by fandění rozhodně neublížilo, tohle víkendový Mountfield Cup potvrdil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud