Pavel Ryšavý
19. června 2017 • 18:27

Dvě možnosti pro Mrázka: Buď pro něj budou všichni pitomci, nebo spadne na zem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pravda bolí a někdy je i hodně kousavá. Tahle tedy určitě. Když Detroit veřejně vyhlásil, že Petr Mrázek je pro něj výrazně méně důležitější než starší, dražší a vlastně i dost méně perspektivnější Jimmy Howard, je to rána. V první řadě pro Petra Mrázka a celé jeho okolí: Pád na zem z růžového obláčku, vítej v realitě, na nás tady někdo ramena dělat nebude.



Detroit se Mrázka v klidu vzdá ve prospěch Las Vegas, nebude mu trhat žíly, když odejde bez náhrady do nového klubu NHL. Na kariéru českého brankáře to může mít zásadní vliv. Varování? Ne, těch už asi pár přišlo. Takhle vypadá zlomená hůl.

Nejde o vzkaz, že by byl pětadvacetiletý gólman kusovka, která na NHL nemá. Sezona se gólmanovi nepovedla, nezářil, dostával hloupé góly. Jenže to se stane, na „blbej den“ má nárok každý.

Gesto s umístěním Mrázka na akční leták s hokejovým zbožím znamená podle zámořských novinářů jinou věc: Měl nos příliš nahoře, machroval a už se to nedalo řešit jinak. Což je v zámoří ultra malér. Tím spíš, že se z toho stala veřejná věc a podobné informace prosakovaly domů i během roku.

A teď, co přijde dál. Brankář má vlastně dvě možnosti.

Špatná, která vede do pekla: Pomyslí si, že v Detroitu začal řádit nějaký zákeřný virus pitomosti, který postihl lidi v klubu i všechny novináře a on má kliku, že odletěl hned po sezoně na mistrovství světa, takže se mu o fous vyhnul. Co, sakra, mají? Já chytám dobře, všechno je v pohodě, sem tam smůla, ale jinak je chyba hlavně na straně Detroitu. Měli vyrazit Howarda už dávno a byl klid.

Dobrá, která může vést zase nahoru: Pád na hubu přinese výchovný efekt, který přinese víc práce, víc naslouchání svým trenérům, větší úsilí při tréninku a zhruba tunu pokory.

Není ostuda, když dostanete blbý gól, věc, kterou sport přináší. Je ostuda, když si o vás v zámoří špitají, že váš charakter je někde na úrovni černokněžníka ze zapovězeného lesa.

Pořád si myslím, že kvalitu, aby Mrázek vyletěl mezi pět nejlepších brankářů NHL a udržel se v téhle společnosti, má. Jenže nemůže ztrácet čas. Potřebuje začít od nuly, nepatlat se ve vinících, ale vrátit se sám k tomu, co ho nahoru dostalo, proč vychytal vítězství v AHL a proč si Detroit pár let mlaskal, jakého má na farmě borce. Už nemůže řešit věci okolo, ale jenom sám sebe.

Existuje totiž jeden docela divoký scénář. Las Vegas si ho vybrat nemusí, protože dobrých a taky levných gólmanů je na trhu dost. Detroit se Mrázka snažil vyměnit už před rozšiřovacím draftem, jenže neuspěl a třeba to neklapne ani v létě. Takže? V tom případě by se znovu hlásil v klubu na kempu.

On a vedle něj Howard, který bude brankářem číslo jedna. Mrázek ho v tom případě nesmí vraždit pohledem, ale pracovat pro něj a pro organizaci. Jinak? Nebude žádný kontrakt snů, žádná sláva a možná ani žádná NHL. Je jenom na něm, aby se s pravdou popral.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud