Pavel Ryšavý
1. března 2018 • 09:48

Bláznivý scénář ožil. Pardubice už nejsou umolousané „něco“, hrají o šestku

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byla to pořádně upachtěná výhra. Ale nikdo neřešil způsob, nýbrž výsledek. Tedy vítězství nad Litvínovem 2:1, které vlepilo razítko na postup Pardubic do předkola play off. Zhruba do roku 2015 byste nezažili, že tuhle informaci v klubu někdo začne slavit a spokojeně se usměje. Automatika, nic víc. Doba se však změnila. Místo v první desítce je pro organizaci najednou zázrak.



Když si na události jeden rok staré v Pardubicích vzpomenou, mají možná chuť mlátit hlavou do zdi, aby to přestalo. Pořád z toho mrazí. Touhle dobou, když končila základní část, stál klub v hrobě a zbytek extraligy na něj házel hlínu. Vlastně se pokazilo úplně všechno.

Baráž nakonec Dynamo zvládlo a před sezonou se opatrně mluvilo o desítce, že tohle bude pro kdysi tak mocný a bohatý klub, titul.

Věřilo se tomu ale těžko. Důvody? V roli generálního manažera Dušan Salfický, slušný, možná až příliš slušný bývalý brankář, který už dřív neobstál v roli sportovního manažera. Na lavičce Miloš Holaň, trenér, který v českých klubech nikdy moc dlouho nevydržel a vždycky končil v hodně kyselé atmosféře. Sportovní manažer Pavel Marek? Ano, muž, který sice s Třincem vyhrál titul, ale když seděl na hoře plné milionů, tým neukočíroval a rozložil se mu.

A pak tady byl hráčský kádr. Každý viděl, jak Pardubice za poslední roky padají, takže se sem nikdo nehrnul. Logicky. Klub si vybíral z dvakrát přebraného trhu, mohl nakupovat až po baráži, kdy už bez smlouvy zůstavali spíš nechtění borci. K tomu v týmu prakticky žádná střední generace a na soupisce dál tři veteráni Petr Čáslava , Tomáš Rolinek a Petr Sýkora, kteří během sezony zase o rok zestárnou.

Vyhlídky? Nic moc.

Kdybyste v září veřejně vyhlašovali, že tenhle tým bude do posledních kol usilovat o první šestku, ostatní vás pošlou někam pro prášek.

Pardubice - Litvínov: Rolinek poslal puk na Marosze a ten se nemýlil, 2:0
Video se připravuje ...

Kouzlo Pardubic spočívá v tom, že všechno se nakonec vyvíjelo úplně jinak, než říkaly předpoklady i historie jednotlivých klíčových postav. To, že Salfický není šéf s drsnou image, nakonec byla výhoda. Klub jeho klid bez velkých prohlášení a okázalých gest potřeboval. Podržel Holaně, když tým na začátku sezony padal ke dnu, neudělal další kotrmelec.

Práce hlavního trenéra je taky hodně vidět. Naučil hrát Dynamo hokej, který bolí, hráči jeho pokyny poslouchají. Styl Pardubic je takový, že najednou hraje vyrovnané zápasy s týmy od 6. místa dolů, už se nenechá přetlačit od Zlína, Olomouce a Chomutova, taky už umí tyhle bitvy lámat na svoji stranu, plus dokáže trápit ty nahoře. Marek ukázal svůj cit pro vhodné doplnění týmu. Na koho ukázal, trefil se. To, že přišel klíčový centr Rostislav Marosz nebo dozadu Josef Hrabal je jeho práce.

A tým? Asi nejlepší věc na celém příběhu. Kmenoví hráči se zlepšují. Ondřej Kacetl, Matěj Beran, Patrik Poulíček, David Tomášek i Martin Kaut jsou v kariéře o několik kilometrů dál než v minulé sezoně. Posunuli se. Poslední tak, že se spekuluje, jak by na draftu NHL mohl jít na řadu už na konci prvního kola. Nejspíš po sezoně odejde pryč, ale první tři zůstanou a přesně mohou splnit to, co klub roky neměl. Svoje hráče, kteří jdou nahoru. A Tomášek? Končí mu smlouva, bude těžké ho udržet.

To je další část pardubické story. Zatímco si Sparta mohla v reprezentační pauze dovolit vyrazit na soustředění do Dubaje, v Pardubicích na podobné věci nejsou peníze. Kasu by hodně bolel i výlet na zamrzlý Mácháč. Pokud mu hráče někdo po sezoně přeplatí, zmizí.

Pardubice - Litvínov: První gól zápasu, Petráska překonal Kaut, 1:0
Video se připravuje ...

Výsledková stabilizace se povedla, ale práce na finanční jistotě, aby Dynamo nebylo závislé na darech od města a nevařila se kvůli němu politická scéna ve městě, nekončí. Bohužel nikdo veřejně neřekne, že za éry Romana Šmidberského to byl finanční divoký západ, nikdo nemá odvahu, aby situaci pojmenoval a jasně určil viníky, proč situace zašla až sem. Už tedy nikdo nebude hnán k zodpovědnosti, jak nechal málem rozbít hračku.

Na to pořád není kolem klubu odvaha, mlčení jen kryje hříchy minulosti.

Ještě bude trvat, než se z Dynama stane značka, o kterou budou stát seriózní zájemci, kteří od města koupí fungující klub. Už to není „něco“ umolousaného, co má skříně plné bubáků a vy máte strach, který vyskočí jako první.

Ale hit pro bohaté podnikatele taky ještě ne.

Zatím je výhra, že Marek se Salfickým mohou skládat tým na příští sezonu. Ano, už teď v únoru. A že veteráni Sýkora, Čáslava a Rolinek nepůjdou na letní dovolenou s depresemi, jak bylo za trest se vracet do klubu, který je vychoval.

Pardubice oslavují gól
Pardubice oslavují gól

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud