Pavel Ryšavý
22. dubna 2018 • 19:11

Neznali jste je, a vyhráli turnaj. Takže pokračujeme, mládeži!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mělo to smysl. Vzít do národního týmu mladé, plus neokoukané tváře se vyplatilo. Nemohli jste čekat, že Chytil, Chlapík, Šťastný, Zadina, Kaut, Galvas, Musil, Tomášek, Stránský a spol. rozkopnou vrátka od střídačky, dají v každém zápase hattrick a zápas bude jejich. Na tohle je zatím ještě čas. To základní ale splnili, přitáhli s sebou čerstvý vzduch. Byli u klíčových momentů, to samé brankář Rittich.



Zásadní bylo jejich využití na Calrson Hockey Games. V turnaji, který je pořád jenom sranda a test, dostali minuty, hráli přesilovky. Tak se ukažte, pánové, co ve vás je! Přesně tenhle přístup byl potřeba. Klidně je šlo vzít na turnaj, dát jim bez odvahy tři minuty každou třetinu, po posledním zápase s Ruskem říct, že na to top úroveň nemají a jelo by se dál.

Je hrozně dobře, že se český trenérský štáb zachoval jinak, byť z různých vyjádření cítíte, jak se jim snaží šlapat po krku. Jednou málo bruslili, pak tým nehrál dobře, ale zvítězil. Žádné superlativy navenek. Ale uvnitř týmu pozitivní věci zaznít musí.

V jedné věci se mi tahle generace borců kolem dvaceti let hodně líbila. Jak je přímočará. Matěj Stránský je silák, kterého národní tým potřebuje. Filip Chytil šikula, který zkusí jít přes beka za každou cenu, Martin Kaut zase správný grázlík s dobrým pohybem.

Filip Zadina sice sem tam ztratí puk, což ale časem vychytá. Hlavní je, jak vidí jenom cestu k brance, ne do bezpečného rohu, což v posledních letech kolikrát bývá český problém. Nebojí se jít do akce znovu, i když ta předchozí nevyšla. Má sebevědomí, jaké vidíte u nejlepších mladých Finů nebo Švédů.

Tihle mladíci jsou drzí jak opice. Vletí do dvou hráčů, potáhnou puk, vypálí. Proč ne?

Trenér Josef Jandač ukázal odvahu poprvé, když neokoukané tváře do reprezentace vzal. Podruhé, když je nechal na domácí akci hrát. Teď přijde třetí fáze, poslední turnaj ve Švédsku a pomalu se bude muset rozhodovat, koho z nich vzít na mistrovství světa.

Určitě nepojedou všichni, někteří z téhle party vypadnou. A někteří ještě objeví, třeba Martin Nečas.

Chápu zkušené hráče, že se po olympiádě z národního týmu omluvili. Když se s nimi bavíte, vidíte, jak jsou pořád plni zápasu o bronz. Nevyšel. Ta kyselá vzpomínka je pořád v nich, potřebují zapomenout. Absolutně nemá smysl tohle vědomí teď do reprezentace teď tahat.

Proto je ideální chvíle, aby se do národního týmu zapojila nová krev. Třeba taky kvůli konkurenci, většímu tlaku na místo.

Přál bych si, aby se mladých dravců do finální nominace pro mistrovství světa dostalo co nejvíc, ať Česko odjede na šampionát s jedním z nejmladších mužstev v historii. Pro ten elán. A taky pro budoucnost, ať se bude týkat na trenérském můstku kohokoliv.

Bylo by příjemné, kdyby Josef Jandač za sebou zanechal tuhle stopu, nový mladý tým, který stačí jen přičísnout a dál ladit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud