Pavel Ryšavý
23. června 2018 • 04:43

Češi na draftu: Zadina se do Detroitu hodí. A Kaut je skokan jako Chytil!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem byli touhle dobou na podobné startovní čáře. Skončila jim sezona v Pardubicích, tým se zachránil v baráži. Jenže neměl kapacitu, aby táhl svoje talenty, Filipa Zadinu a Martina Kauta. Řešili, co dál. První kývl na odchod do Kanady, druhý po změně vedení zůstal v extralize. Oba se rozhodli správně a draft NHL to potvrdil. Na burzu talentů nevede jen jedna cesta. Zadinu si jako číslo 6 vybral Detroit, Kauta zvolilo Colorado jako 16. v pořadí.



Drobné zklamání, že Filip Zadina nešel při draftu na řadu dřív a vzal si ho Detroit „až“ jako číslo 6, když se celou dobu mluvilo o TOP 5? Ani náhodou. Co se týká organizace, je to jedna z nejlepších zpráv, jakou mladý střelec z Pardubic mohl dostat. Vytáhl si ho tým, který je víc rodina než jen tak nějaká parta, kde se hraje hokej. O svých hráčích ví všechno, když si je bere, ví proč. Ano, momentálně není v té nejlepší kondici, ale pro mladé hokejisty je to výhoda. Dostanou šanci.

Na rovinu, první dvě volby byly dopředu prakticky jisté. Rasmus Dahlin do Buffala, Andrej Svječnikov do Caroliny.

Zábava začala pak. Jít do Montrealu, kde může kdykoliv po posledních neúspěšných letech přijít zemětřesení, se může rovnat chůzí po lávce, pod kterou teče žhavé magma. Jak dlouho zůstane ve funkci ještě generální manažer Marc Bergevin? Tady se mluví o Stanley Cupu každý rok, i když vždycky najdete v NHL minimálně 10 silnějších týmů. Canadiens se spíš plácají ode zdi ke zdi. Nemůžete o nich říct, že jsou na vrcholu, ani v přestavbě. Tak nějak mezi. Mladý hráč to tady má rozhodně těžší než v Detroitu. Třeba jenom kvůli tlaku na úspěch, který roste.

Filip Zadina se stal nejvýše draftovaným Čechem od roku 2015, kdy šel rovněž ze 6. místa na řadu Pavel Zacha
Filip Zadina se stal nejvýše draftovaným Čechem od roku 2015, kdy šel rovněž ze 6. místa na řadu Pavel Zacha

Ottawa je momentálně asi nejpodivnější sebrankou v NHL, každý den se bojíte, jaká šílenost o ní zase vyleze ven. Trochu taková Addams Family. Všechno je tak nějak... podivné. Fanoušci nenávidí majitele Eugena Melnyka, který jim vyhrožuje, že jestli nezačnou víc chodit na hokej, přestěhuje tým jinam. Asistent generálního manažera Randy Lee byl zase obžalován z obtěžování, kterého se měl dopustit na řidiči autobusu. No a dívčí válka, kdy partnerka Mikea Hoffmana vyhrožovala přes sociální sítě ženě hlavní hvězdy týmu Erika Karlssona, je jen poslední kapkou.

Arizona? Spolek plný talentu, kterému se ovšem ukrutně nedaří, ať dělá, co dělá. Takže poušť zatím taky není ta pravá destinace, kde jeden mladý hráč dostane totální podporu a klubu půjde hlavně o to, aby talent rostl.

Detroit takhle vysoko nevolil od roku 1990, kdy si jako číslo tři vybral Keitha Primeaua. Je to tým, který si svoje hráče hýčká, někdy můžete říct, že i třeba dusí a třikrát rozmyslí, než jim dá šanci. Na druhou stranu, máte jistotu, že ve chvíli, kdy hráče vypustí do NHL, je hokejista stoprocentně nachystaný. Není to ten hod do vody, kdy se buď nemluvně utopí, nebo začne kopat nohama a přežije. Detroit je pořád skupina, kde extrémně záleží na výchově, rozvoji a stoprocentním přístupu.

Pokud se hráč s jejich pohledem sloučí, má velkou šanci, že uspěje. A jsem přesvědčen, že si Detroit svoji vysokou draftovou volbu bude hýčkat. Filip Zadina je navíc pracovitý typ hokejisty, k Red Wings pasuje. Ano, Detroit nutně potřeboval obránce. Ovšem Zadina je tak výjimečným hráčem, že ho nemohl nechat jen sedět na tribuně.

5 důvodů vysokého umístění Filipa Zadiny na draftu NHL
Video se připravuje ...

A Martin Kaut v Coloradu?

Jeden ze skokanů draftu. Rok zpátky by ho do prvního kola nikdo netipoval. Vybral si jinou cestu než pardubický parťák. Takovou, která vyžaduje odvahu extraligového klubu. Kdyby všechno zůstalo u toho, že by chodil na led jen ve čtvrté lajně, dál by plul pod radarem a nejspíš by se na něj dostalo někde v pátém, šestém kole. Jenže on v sezoně dostával větší a větší prostor, v závěru sezony naplno vyletěly jeho přednosti. Skvělý bruslař, drzý útočník, pracant. A nakonec byl jedním z nejlepších hráčů Pardubic.

Před draftem musel na drobný chirurgický zákrok, který mu napravil srdeční vadu, v prognózách se řadil někam na konec prvního kola. Sám si určitě musel dávat tisíc otázek, jestli operace někoho náhodou neodradí a neopadne zájem o jeho služby.

Odpověď Colorada byla poměrně rázná: Ani ve snu.

Byl šok, že Kautovo jméno zaznělo tak brzy, vlastně to samé před rokem platilo o Filipu Chytilovi, kterého New York Rangers oznámili jako číslo 21 a ze Zlína si ho vytáhli k sobě. Rok strávil na farmě a nakoukl i do NHL.

Rodák ze Žďáru nad Sázavou může mít podobnou cestu.

Pro celý český hokej bylo první kolo draftu zase o dvou senzačních zprávách, stejně jako vloni. A pro extraligové kluby to byl návod, že když budou mít odvahu, vychovají hráče, o které bude zájem jako o Martina Nečase, Filipa Chytila a naposledy Martina Kauta. Hlavně musí na domácím rybníku přestat rezonovat věta: „A co z toho budeme mít? Mladý odejde. Co dál? My utřeme.“

Tak prostě vychováte dalšího. To je evropská cesta. Jít do kvality, piplat talent. Nespokojit se s průměrem a pohodou, ale všechno šroubovat výš. Přesně proto je Švédsko ve výchově svých hráčů tam, kde je. A taky tam nikdo nekňučí, že hokejista odchází do Ameriky. Protože místo něj jsou v akademii další tři.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud