Pavel Ryšavý
4. listopadu 2018 • 23:36

Zázrak v Pardubicích, Břetislav Kopřiva probral maroda. Řekl si o šanci

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Teď přijde fáze velkého rozhodnutí. Břetislav Kopřiva získal na pardubické lavičce 7 bodů ze 12, při tehdejší krizi, vidině tří zápasů venku a domácímu utkání se Spartou, rozhodně víc, než se čekalo. Proměnit dočasné řešení na trvalé? Nebo zůstat u původního plánu, že ideálně o první reprezentační pauze převezme Dynamo nový trenér? To je, oč tu v pardubických kancelářích teď běží.



Když si projedete volné odborníky na trhu, o starou gardu Vladimíra Kýhose nebo Zdeňka Veneru klub nemá zájem. Pokud by chtěl někoho jiného, musel by ho vyvázat ze smlouvy, což ale naráží na dva problémy. Číslo jedna: Pardubice už nejsou destinace, za kterou se budete bez přemýšlení stěhovat přes celou republiku. Číslo dva: Aby se někdo vyvázal z platného kontraktu, stálo by to peníze. A ty by měl spíš klub investovat do dění na ledě, ne na pozici, která má největší úmrtnost v extralize. Navíc tady pořád máte stále bod jedna.

Všechno spěje k tomu, že Břetislav Kopřiva prodlouží svoji dočasnou anabázi na trvalou. Pokud s týmem dovede to, co se mu povedlo během předchozích čtyř kol, může být pro Pardubice truhlou s pokladem, o které sice všichni věděli, jak ji někdo zakopal pod starou jabloní, ale každý si myslel, že v ní jsou jen měďáky. Zlato ne.

Ono se to má jinak. Když se na Břetislava Kopřivu chvíli při zápase díváte, během pár sekund rozprášíte představy o chlapíkovi v důchodu, který si jen přišel na lavičku zpříjemnit pár dní a pak hezky domů na „Soudkyni Barbaru“. Rychle poznáte, jak hokejem žije. Když hráči něco nevyjde, hned sahá po tabulce a vysvětluje. Pokud nesouhlasí s verdiktem rozhodčího, je emotivní pomalu jako Miloš Říha v nejlepší formě. Hráči pod ním působí, jako kdyby ze sebe odhodili deku. Jsou uvolněnější.

Ti samí, kteří nedokázali naplnit svůj potenciál, jdou najednou nahoru. Pod Kopřivou se zvedá francouzská jednota Jordann Perret + Sacha Treille, ožil Marek Trončinský, cítíte Miloše Bubelu, kličky Rostislava Marosze mají vyústění v řešení situace. Co bylo dřív těžkopádné, je najednou o kousek rychlejší.

Udělal sice na první pohled nelogickou věc, když zase spojil dohromady Tomáše Rolinka s Petrem Sýkorou, dva veterány, na kterých byly Pardubice závislé až neúměrně moc. Má ale odvahu hrát bez nich, nestrká je na led ob jedno střídání, na přesilovce dovede využít i druhou formaci, kde se čím dál tím lépe jeví Antonín Dušek.

Kopřiva evidentně znal recept, jak na smrt nemocného pacienta poslat zpátky do práce. Teď půjde o to, ho v tempu i udržet.

Když s hlavním trenérem Pardubic mluvíte po zápasech, zdá se, že i na tohle by mohl mít lektvary. Najednou je pryč prudký chlap, který péruje rozhodčí. Mluví spíš tiše, usmívá se, má nadhled, který k jeho věku tak nějak patří. Možná, že tohle je přesně prvek, který jeho hráče uklidňuje. Vidí, že trenér ví a dovede se k nim chovat jako k lidem. Oni mu to teď ve čtyřech zápasech oplatili.

Takže? Řekl si o trenérskou smlouvu na plný úvazek. Je to šance, kterou si zaslouží.

SESTŘIH: Pardubice - Sparta 4:5p. Gólovou přestřelku ovládli Pražané a jsou v čele
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud