Pavel Ryšavý
30. března 2022 • 10:32

Neúspěšná sezona Pardubic. Hodit všechno na Krále? Moc laciné

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když porovnáte předsezonní ambice a realitu, Pardubice dopadly nejhůř z extraligy. Chtěly první čtyřku, což neklaplo. Chtěly medaili, v play off zvládly jen předkolo. Nabízí se, že tuhle akci odnese trenér Richard Král a skončí. Pravděpodobné, řeknete si. Nedokázal udělat úspěch. Jenže tady je právě trochu problém: nelze vše stavět tak, že neuspěl jen Král.



Pravdou je, že trenér nevytáhl žádný kousek, na jaký si za dva týdny vzpomenete. V play off proti němu stál Jaroslav Modrý, který se ukázal jako velký kouč. Když cítil, že má mužstvo problémy, našel způsob, jak zápas vyhrát (ostatně jeho oblíbená formulka). Ve druhém utkání, kde bylo Dynamo totálně dominantní, poslal bláznit Šticha. Vetknul do zápasu nový příběh, pomohlo to, plus kilo štěstí navíc, Motor vyhrál. V posledním utkání zacvičil s brankářem Hrachovinou, chtěl ho po dvou gólech naštvat, tak ho vystřídal. Povedlo se, Hrachovina se vytočil, za pár sekund se vrátil zpět a chytal pak zase jako pánbůh. Motor vyhrál a postoupil.

Tyhle plány Král neměl. V základní části mohl třeba z mužstva i vytřískat víc, dát mu výraznější herní tvář, jakou měly Sparta, Olomouc, Třinec, Hradec, Boleslav, Vítkovice nebo Plzeň. Pardubice měly na startu sezony dobré hráče, ale ligu ničím moc neobohatily.

Jenže pokud má někdo odskákat brzký start sezony, tak určitě ne Král jako hlavní a jediný viník. Protože díky tomu, jakým stylem pracuje, se v Pardubicích vyhráli Ondřej Rohlík, Michal Hrádek nebo Matěj Blümel. Mladí hráči pod ním hrají dost a třeba Rohlík se svojí lajnou řídil postup přes Karlovy Vary z předkola.

V osmi zápasech play off posbírali Anthony Camara s Robertem Kousalem 2 body (0+2), Matej Paulovič 3 body (2+1). To je zásadní problém, proč Dynamo vypadlo tak brzy. Ne všichni lídři táhli. Když přišla klíčová část sezony, zhasli. Camara navíc zapadl i do výrazné herní krize. Od listopadu do ledna byl skvělý, od února mizerný, což si klub musí přiznat a řešit proč. Opravdu má být on klíčovým hráčem? Proč se zasekl zrovna teď? Není moc náladový na takovou pozici?

Navíc zpětně je potřeba vidět, že by kluboví funkcionáři neměli chodit po zápase do kabiny. Možná, že tohle bylo taky Královo minus. Měl být tvrdší, víc arogantní, nastavit si pravidla, že po zápase mu do kabiny nikdo nepoleze, jinak skončí.

Dovedete si představit, že by třeba Václavu Varaďovi nebo Miloslavu Hořavovi chodil člen vedení do kabiny po vysoké porážce zdrbat před všemi brankáře Milana Kloučka? Všechno v prosinci vyústilo v konflikt s kapitánem Jakubem Nakládalem a jeho odchod z klubu. Pokud by byl problémový, měl si s ním všechno vyřešit kouč sám. Pokud ne, měl se ze všeho trenér zodpovídat další den na poradě u vedení. Mimochodem, nakonec chyběli beci, takže play off hrál spíš prvoligový Petrgrave. Nakládal by se Dynamu fest hodil, třeba s ním by se dál šlo, kdo ví.

Sezona ukázala, že Pardubice o úspěchu umí mluvit. Tím to končí. Ale celý klub na něj není vyladěný, není připravený. Není to jen chyba trenéra, že v semifinále nastoupí Motor. Selhaly klíčové ofenzivní opory, Třinec i Sparta postavily i daleko silnější tým, Motor a Boleslav víc fungující v klíčové fázi sezony. Tohle nejde za Králem.

SESTŘIH: České Budějovice - Pardubice 4:3. Motor je v semifinále! Pátý duel rozhodl čtyři minuty před koncem Vondrka
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud