Pavel Ryšavý
8. května 2022 • 20:46

Nalévání vína skončilo. Změnil se systém, ne výběr hráčů. Tak do práce!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PAVLA RYŠAVÉHO | Materiál zůstal zhruba stejný, kterým disponoval Filip Pešán. Přesto čekáte, že s Karim Jalonenem začne nová éra, nadějnější. Taková, kdy Česko konečně pověsí něco na krk. Oprávněně? Jistě. Před třemi měsíci s posledním turnajem Pešána ve funkci skončila totiž éra, kdy se nalívalo čisté víno. Ve výsledku to znělo, jak hláška ze seriálu Okresní přebor: „Jste dřeváci, proto hrajete okres.“



Máme v hlavě dva momenty, kdy nás bral bývalý kouč reprezentace do sklípku. V prosinci 2020 mluvil o nalévání čistého vína, když mládež z KHL porazila jeho výběr, kde působilo několik hráčů z extraligy (a taky dvanáct z KHL). Ale extraliga prostě neměla úroveň slovutné evropské soutěže.

Druhý přišel po olympiádě: „Nevím, jestli není načase si nalít trochu čistého vína, že spíš je obrovský úspěch o tu medaili vůbec bojovat.“ Tady se k němu přidal i generální manažer Petr Nedvěd : „Pojďme si nalít čistého vína. K té špičce už delší dobu nepatříme. Není to náhoda, že jsme tak dlouho bez medaile.“ Má sice pravdu, ale turnaj je pořád jen turnaj, deset zápasů. A pokud jde o medaile, potřebujete jednu výhru ve čtvrtfinále a pak ještě jednu ze dvou pokusů. Tam i veverka, která nevidí úplně dobře, může najít oříšek, ne? Třeba ho vyčmuchá.

Schválně, zkuste si představit, že byste se postavili do odletové haly a teď řekli: „Ten váš tým vážně stojí za houby. Tak hlavně, ať šmiknete Rakousko, když už není slabých soupeřů. Za čtvrtfinále pro každého vilu na Ořechovce!“ Asi trochu špatně, že?

I proto Pešánova éra musela skončit. Podřízl pod sebou žebřík sám, nedovedu si představit, že by se jel teď jen zúčastnit do Tampere, když po Číně jasně řekl, že úspěch je jen bojovat o medaili. Nedvěd má dobrý vztah s hráči NHL, ve funkci zůstal. Klíčovou změnu ale přináší Jalonen. Ne, žádný spasitel, takhle jeho pozice nastavená není. Spíš je tím, kdo otočil klíčem, aby stárnoucí kára škytla a aspoň se nastartovala. Přidávat rychlosti už musí jiní.

Jalonen nenabízí ultra revoluční systém hry. Nevymyslel dechberoucí taktiku, ani se netváří, že vytvořil hokej. Nemáte z něj pocit, že přišel vyhrát on, ale že přišel naučit vyhrávat svůj tým. S podobnou myšlenkou kdysi začal u reprezentace i Miloš Říha . Jak pak sám přiznal, u národního týmu začínal, tak nasekal chyby. Vrchol druhé sezony už kvůli covidu nepřišel.

Jalonen je v práci u národního týmu zkušenější, tady chyby nečekejte. Má koncept, armádu trenérů a hustí do všech kolem sebe zdravé sebevědomí. Vždycky můžete vyhrát. Vždycky je potřeba myslet na nejvyšší mety.

Kdyby reprezentaci teď skládal Filip Pešán, asi by nevzal o moc jiné hráče. Možná jen, že někteří z NHL by po rok staré zkušenosti v Rize cukli. Ale celkově Jalonen neukázal úplně extravagantní výběr hráčů, Jiří Černoch s Davidem Jiříčkem si místo vyloženě vyhráli, to není žádný šok.

Dokonce se zachoval stejně jako Pešán při volbě, jestli vzít Filipa Chlapíka. Vzal ho na jeden turnaj a největší bombarďák extraligy toho moc neukázal. Když třeba Matěj Stránský nedává góly, aspoň se rve o každý puk, teď ve Švédsku ukázal, že umí být platný i jinak. Chlapík nenabídl nic navíc, přitom v sobě nese speciální dovednosti, kromě střelby a gólů dovede hrát i tvrdě, což předváděl v Ottawě, když se snažil získat místo jako člen čtvrté lajny. Jalonen nevěřil, že ukáže něco extra v Tampere, tak ho škrtl.

Výběr hráčů je tak očekávaný. Jako Pešán nevzal na olympiádu Chlapíka, nevezme ho Jalonen na MS. Jako Pešán vzal Červenku , bere ho i Jalonen. Ve výběru hráčů změna není. V systému a přístupu k hokeji dost velký. Najednou cítíte, že by Česko znovu mohlo hrát o medaili. Měl by to být trochu návrat do starší éry. Pamatujete velká zlata? Dobrý brankář, kvalitní defenziva, občas vyhrajete na nájezdy. Sem to míří pod Jalonenem taky. Věřit si, že klíčový moment se zlomí na vaši stranu. Vyhrajete 2:1, nebo po penaltách, to je fuk. Ale máte na to.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud