Petr Adam
13. března 2013 • 19:36

Proč dělat ligu se Slováky? Lepší by bylo se spojit s Němci

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co před dvaceti lety rozdělili politici, měl by spojit zpátky fotbal. Myšlenka na vytvoření společné fotbalové ligy se Slovenskem je zatím jen pouhou fantazií. A tak to i zůstane navzdory historickým souvislostem. Nic na tom nemění ani současná aktivita českého šéfa Miroslava Pelty a jeho slovenských protějšků.



Otevřeme oči - tento projekt má mnoho zádrhelů. Funkcionáři s ním vystoupili na veřejnost ve chvíli, kdy ani sami nemají jasno, jak by taková soutěž měla fungovat. Zásadních otázek bez jasných odpovědí je stále dost. Kolik klubů by se jí zúčastnilo z jednotlivých zemí? Použil by se klíč dvě ku jedné, který byl platný při dělení federace? Jak by se sestupovalo? Kdo by šel do evropských pohárů? A hlavně – prospěl by takový krok českému fotbalu?

Je jen málo pravděpodobné, že UEFA povolí vytvoření soutěže, která by byla v evropském kontextu anomálií narušující stanovená pravidla. Už v minulosti zavrhla začlenění skotských gigantů do anglické Premier League a to jejich vliv je na diplomatické úrovni nepochybně větší.

Pokud by česká liga chtěla fúzovat se soutěží z některé ze sousedních zemí, dopadla by volba podle racionálních argumentů jinak. Nebylo by vlastně lepší hrát německou ligu, i když bychom při nejlepší vůli mohli myslet na jedno místo? Zase bychom ale získali jistotu, že jednou ročně do Česka přijede Bayern Mnichov, Dortmund, nebo Schalke. I soutěže v Rakousku a Polsku stojí ekonomickým zázemím a kvalitou stadionů nad slovenskými poměry.

Je tady poměrně jasné, co bude nejlepší udělat s československými fotbalovými plány. Zapomenout na ně!

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud