Petr Adam
21. července 2013 • 23:26

Kapitán na svém místě. Páska Lafatovi zatím nesvázala křídla

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nemá za sebou bohatou sparťanskou minulost, před zimním příchodem na Letnou byly vrcholem jeho kariéry úspěšné roky v Jablonci. To vskutku nebyla pro Davida Lafatu úplně ideální průprava, přesto momentálně nejspolehlivější český kanonýr od prvního momentu rozjíždějící se sezony ukazuje, že si v rudém dresu s kapitánskou páskou připnutou na ruce umí poradit.



První dva ostré zápasy a čtyři vstřelené góly. Lafata nepotřebuje čas se rozkoukávat a dává suverénně najevo, že mu nová role nohy nesvázala. Střelecky se mu dařilo v prvním utkání předkola Evropské ligy, proti švédskému Häckenu se staly jeho dva zásahy nejpozitivnějším momentem jinak hodně rozpačitého vystoupení českého vicemistra.

V nedělním ligovém utkání v Jihlavě už po jedenácti minutách zařídil dalšími dvěma trefami náskok, který si na rozdíl od souboje na pohárové scéně dokázala Sparta s přehledem pohlídat.

Stát se kapitánem Sparty je pocta, ale i závazek. Jsou na vás kladeny vyšší nároky, jste pod drobnohledem fanoušků jako nikdy jiný v domácí soutěži. Když pokazíte zápas, kritická odezva je mnohem silnější. Jako byste na hřiště vybíhali se zvláštním závažím. Lafatův předchůdce Marek Matějovský by o tom mohl dlouho vyprávět…

Za svoje dosavadní individuální výkony si Lafata zaslouží jedničku s hvězdičkou. Jenže jeho kapitánská éra bude hodnocená také podle týmových výsledků. A tam Sparta musí hned na začátku odvracet v odvetě nečekané vyřazení v Evropské lize. Jak se však na začátku sezony ukázalo, pozice kapitána by neměla být v tomto ohledu jejím slabým místem.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud