Petr Adam
4. září 2013 • 13:56

Když se staví fotbalové sídlo, je lepší zavrtět fanouškem

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to osvědčená PR strategie, kterou zdařile zachytili tvůrci známého filmu Vrtěti psem. V čem spočívá? Přebít důležitou zprávu jinou aférou - na první pohled mnohem víc bombastickou a atraktivní. V případě komedie s Robertem de Nirem a Dustinem Hoffmanem se zakryl sexuální skandál amerického prezidenta smyšlenou válečnou operací kdesi v Albánii. Jako by vedení Fotbalové asociace ČR teď použilo podobný model.



Na úterní tiskové konferenci nejdřív ohlásilo záměr ucházet se o spolupořadatelství EURO 2020, což se pochopitelně dostalo do všech titulků. Navzdory tomu, že jde zatím o hodně vzdálený a neurčitý plán. Kandidatura na EURO může v budoucnu vyšumět stejně jako všechny předchozí plány na stavbu Národního stadionu.

Ve skrytu pak logicky zůstala další informace. Výkonný výbor schválil výběr firmy Syner pro stavbu nového sídla FAČR. Není pochyb, že jistě půjde o lukrativní zakázku. Podle slov generálního sekretáře Rudolfa Řepky proběhlo tříkolové výběrové řízení a nakonec byla vybrána nejvýhodnější nabídka.

"Už dříve jsme byli rozhodnuti vyvarovat se stavebních gigantů a chtěli jsme firmu s českým kapitálem, která si bude zakázky vážit. Syner má navíc zkušenosti se sportovními stavbami," řekl Řepka. Až do této chvíle se nedá nic namítat. Ale zmiňme také fakta, která před novináři nezazněla.

Jméno firmy Syner se vyskytlo v řadě sporných zakázek. Vzpomeňme na tzv. karlovarskou losovačku. Asi si vybavíte slavné video. Při výběru dodavatele stavby multifunkční arény na magistrátu lázeňského města losující nápadně dlouho vybíral z osudí lístky, než našel sdružení firem Syner, Baustav a Metrostav. A právě tyto stavební společnosti nakonec halu postavily. Policie nakonec případ odložila, nicméně záznam z losování se stal v Česku symbolem zmanipulovaných výběrových řízení.

VIDEO | Podívejte se, jak "vylosovali" lístek s jménem Syneru v Karlových Varech

Opozičními zastupiteli v Liberci bylo v minulosti kritizováno napojení Syneru na vedení radnice, z níž profitovala značným množstvím zakázek. Stačí chvíli brouzdat na internetu, nebo si projít archiv zpráv ČTK a najdete záplavu soudních sporů, kterých se Syner kvůli kontroverzním zakázkám účastnil. Jeden z nich se týkal i mimořádně prodělečného lyžařského šampionátu pod vedením Kateřiny Neumannové.

A pak je tu ještě jeden zajímavý moment. Syner patří mezi hlavní sponzory jabloneckého klubu, kterému šéfuje předseda FAČR Miroslav Pelta. Nejde snad o ukázkový střet zájmů bez ohledu na to, jak moc je nabídka Syneru kvalitní? Odpovězte si každý sám, ve fotbalové vládě si ale určitě řekli, že je všechno v pořádku.

Každopádně se podařilo celý případ částečně zamaskovat. Robert de Niro by zatleskal.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud