Petr Adam
12. prosince 2015 • 19:57

Čechům vylosovali fušku. Na EURO musí zkusit překvapit

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jsme na mistrovství Evropy, tam už se těžkým soupeřům nevyhneme. Tradiční poučka platila pokaždé, když se čeští fotbalisté v minulosti podívali na velký turnaj. Na EURO 2016, které je poprvé rozšířeno na 24 týmů, to ale tak být nemuselo. Při troše štěstí mohlo dojít ve skupině jen na o něco málo tvrdší pokračování kvalifikace. V tomto ohledu nejsou vyhlídky Vrbova týmu příliš vysoké.



Ve skupině D chybí tým bez zkušeností z podobných vrcholných úspěchů, který by bral už postup na turnaj jako vrcholných úspěch. A že by se jich v osudí pár našlo… Čtenáři iSport.cz si v anketě pařížskou ceremónií přáli do české skupiny z druhého koše Rakousko a ze čtvrtého Albánii. To by byli soupeři, proti kterým by se dalo jít se sebevědomím v pozici mírných favoritů. Turecko a Chorvatsko stojí v tomto ohledu mnohem výš – mají hráče z renomovaných soutěží a zkušenosti z velkých turnajů a ambice jít v turnaji dál.

Ani soupeř z prvního koše nepatří mezi vysněné varianty. Ze světové fotbalové smetánky se daří Čechům pravidelně dosahovat překvapení na úkor Nizozemců, při konfrontaci se španělským fotbalovým stylem a náturou jsme na tom o poznání hůř.

Nikdo za poslední dekádu nepředčil na hřišti český tým tak jednoznačně jako vítězové posledních dvou evropských šampionátů při dvou zápasech během kvalifikace o EURO 2012. Je pravda, že aura Španělů jako neporazitelné mašiny po krachu na posledním MS trochu povadla, to ale zase může týmu plném hvězd z Realu Madrid, Barcelony a předních anglických klubů pomoci s motivací vrátit se na Olymp.

Český tým bude na EURO cestovat se zbraní, která se mu v klíčových chvílích osvědčila i během kvalifikace. S vůlí překvapit a ukázat, že je v něm větší potenciál, než se na první pohled zdá. Pokud se to povede, má šanci udržet se na turnaji i do vyřazovacích bojů.

Legendární Antonín Panenka se podílel na losu EURO 2016
Legendární Antonín Panenka se podílel na losu EURO 2016

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud