Petr Adam
20. října 2017 • 16:36

Evropská liga jen jako doplněk pro české týmy? Snad to bude pokračovat

Autor: Petr Adam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to čím dál tím silnější pocit. Také se vám zdá, že význam Evropské ligy uvadá? U českých fanoušků musí tento dojem v poslední době sílit. V této sezoně se to projevuje naplno, když Plzeň a Slavia vyráží do mezinárodních soubojů se slabšími sestavami než na domácí půdě.



Jak udělat soutěž pro týmy, na něž nezbude místo u nazdobeného dortu alias v Lize mistrů, také zajímavou? Tohle je dávný problém, který musela řešit generalita evropského fotbalu. Přechod na systém se základními skupinami, jednotný marketing, lepší prodej televizních práv a posílení jarní play off části o méně úspěšné týmy z třetích míst skupin v Lize mistrů určitě Evropské lize prospělo.

Jenže jsou tu ale stále významné zádrhele. Finančně může být opravdu zajímavá až ve chvíli, kdy se dostanete do jarního play off. Pro některé opravdové giganty třeba až ve finále, protože vítěz má jistý postup do Ligy mistrů a na tom opravdu záleží. Vadí i čtvrteční termíny, které jsou v kombinaci s často namáhavým cestováním, příliš blízko víkendovým bojům v domácích soutěžích.

A řada účastníků si tak pragmaticky vyhodnotí, že je lepší nemít Evropskou ligu jako prioritu a poslat na hřiště hráče, kteří jinak čekají na svoji šanci na lavičce. Když se vypadne, není to na oslavu, ale také nejde o tragédii.

Že se takto chová třeba Arsenal, nepřekvapí. Že si Villarreal pošetří proti Slavii aktuálně druhého nejlepšího střelce španělské ligy Bakambua, je také jasný signál, jak bere Evropskou ligu vážně, ačkoliv ho v neděli čeká zápas proti podprůměrnému Las Palmas.

Teď se do této skupiny přiřadila také česká dvojice, která spolu v této sezoně zápolí o titul. Slavia už od začátku skupinové fáze pravidelně točí sestavu a šanci v základní sestavě tak třeba dostal už třikrát na hrotu Tomáš Necid , který v Het lize začal zápas od začátku zatím jen jednou. Také Plzeň má jako prioritu sestavu pro domácí ligu a zkoušení alternativ přichází v úvahu třeba jako při prohře s Luganem ve Švýcarsku, nebo při utkání MOL Cupu proti Opavě.

Ano, dříve nepředstavitelné srovnání teď úplně nekulhá. Vidina prvenství na ligovém poli a pravděpodobně přímé účasti v dalším ročníku Ligy mistrů je prostě nepřekonatelné lákadlo.

Je jasné, že pokud si česká liga v klubovém koeficientu udrží současné postavení (nebo dokonce ještě bude stoupat), Evropská liga v českých očích zůstane dál oslabená. Negativní jev? Naopak. Jestliže totiž bude tento trend doprovázen pravidelnou účastí jednoho českého zástupce v Lize mistrů, nemuselo by to být vůbec na škodu.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud