Philipp Lahm
18. listopadu 2022 • 19:10

Mistrovství světa do Kataru nepatří. Může ale posílit solidaritu a odolnost

Autor: Philipp Lahm, inf
Vstoupit do diskuse
3
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ PHILIPPA LAHMA | Jako turnajový ředitel EURO 2024 se v současné době setkávám s mnoha lidmi z obrovské německé fotbalové základny. Jsou to děti v dresech, se kterými si dělám selfíčka, trenéři mládeže, kteří své hráče učí pravidlům, předsedové malých klubů, kteří jsou desítky let dobrovolníky. Všichni milují lehkost fotbalu, znají jeho výchovnou sílu, oceňují jeho význam pro naši komunitu. Když se však rozhovor stočí na Katar, jejich tón zvážní. Mnozí zvažují, že poprvé v životě dobrovolně vynechají mistrovství světa. V minulosti byl šampionát lidovým svátkem, pro děti jakousi motivací do života. Dnes některé amatérské kluby uvažují o ponechání pivních stolů a pláten ve skladu. Co mi to znovu objasňuje? Že dát mistrovství světa Kataru byla chyba. Nepatří tam!



I postup FIFA byl problematický. Bylo neobvyklé, že poprvé bylo uděleno současně pořadatelství pro dva turnaje. Nabídku vyhrály Katar a Rusko, ačkoli ve hře byla silnější konkurence. Rozpis zápasů v Kataru se musel posunout z léta na zimu. S horkem v poušti se zpočátku nepočítalo, ačkoli interní zpráva FIFA před tím varovala a také poukazovala na další nedostatky katarské nabídky.

V prosinci 2010 musely být při volbě rozhodující jiné důvody. Téměř všech čtyřiadvacet zvolených funkcionářů FIFA bylo později suspendováno, potrestáno nebo právně stíháno; dvě žaloby byly pozastaveny již před volbami. S Katarem FIFA poškodila fotbal, včetně jeho důvěryhodnosti jako západní organizace a mezinárodní instituce.

Další poučení: v budoucnu se lidská práva musí stát nepostradatelným kritériem na velkých sportovních akcích. Katar skutečně pokročil v reakci na kritiku fanoušků a výzkum médií tím, že ratifikoval některé dohody podle mezinárodního práva a zavedl minimální mzdu. Homosexuálové jsou ale stále kriminalizováni, ženy nemají stejná práva jako muži, je omezována svoboda tisku a svoboda projevu. A podmínky pro dělníky z řad migrantů, díky nimž je mistrovství světa vůbec možné uskutečnit, byly zničující. Jejich smrt byla akceptována a nevyšetřována, jejich rodiny nejsou adekvátně odškodněny. Tvrdí to odborníci na lidská práva z nadace Friedricha Naumanna. Katar sám přiznal zneužívání.

Mistrovství světa ve fotbale bude stát podle časopisu Forbes nejméně 150 miliard dolarů (cca 3,5 bilionu korun), což je zhruba desetkrát více než dosud nejdražší mistrovství světa v Rusku. Nyní je v zemi o velikosti Kosova a s méně obyvateli než Berlín osm ultramoderních, klimatizovaných stadionů. Neexistuje však žádná kultura fanoušků, která by z toho mohla těžit. Na zápasy katarské profesionální ligy často nepřijde ani tisícovka diváků. Fotbal není v zemi oblíbeným amatérským sportem a dívky nemají prakticky žádnou příležitost kopat. To je také chápáno jako nedostatečná udržitelnost fotbalového turnaje.

Přesto je trend pořádat mistrovství světa v novém regionu správný. V roce 2010 se poprvé konal v Africe. Předtím jsem cestoval do Jihoafrické republiky, tehdy ještě jako fotbalista, abych poznal hostitelskou zemi a okolnosti, za kterých tam budu hrát. Teď by mistrovství světa mohlo také pozitivně přispět k rozvoji fotbalové kultury na Blízkém východě, protože i tam jsou země s fotbalovými tradicemi. Nebo pokud tuto myšlenku rozšíříme na celý arabsky mluvící svět, třeba na Maroko a Alžírsko. Německo hrálo na mistrovství světa 1970 s Marokem. Na mistrovství světa 1982 Německo prohrálo s Alžírskem. Před ziskem titulu mistrů světa v roce 2014 jsme museli jít v osmifinále do prodloužení v utkání s Alžírskem. Zápas v Porto Alegre nám připadal jako venkovní, neboť na něj cestovalo mnoho alžírských fanoušků.

Katar se nikdy nekvalifikoval na světový šampionát, přesto tato malá země vyhrála hned na první pokus. Nyní se mnoho fanoušků z celého světa bude muset ubytovat v sousedních zemích a cestovat na utkání a z utkání. Na stadionech budou placení influenceři, kteří budou vytvářet atmosféru a PR na sociálních sítích. Tato atmosféra mě ale jako fotbalového fanouška nezajímá. Do Kataru bych letěl jen tehdy, kdyby to moje práce turnajového ředitele vyžadovala. Protože tomu tak není, zůstávám doma.

V některých zemích byly týmy požádány, aby turnaj bojkotovaly. To si musí každý rozhodnout sám. Myslím, že je správné, že se Německo účastní, a také bych byl rád, kdybychom se stali mistry světa. Katar je ekonomickým partnerem a dodavatelem energie na Západ, Německo s Katarem udržuje diplomatické vztahy a rozhodnutí o pořadatelství MS bylo učiněno před dvanácti lety.

Vystoupení německého národního týmu na šampionátu je důležité. EURO 2024 v Německu závisí na jeho výkonech. Pokud má být turnaj úspěšný, musí tým v Kataru předvést lepší výkon než na předchozích dvou turnajích.

Světový šampionát v Kataru začíná už v neděli 20. listopadu
Světový šampionát v Kataru začíná už v neděli 20. listopadu

Až bude finále v Dauhá, zapnu si i já televizi. Světový šampionát je v zásadě skvělá událost. Ze sportovního hlediska je turnaj národů nepředvídatelnější, šanci na zisk titulu má více týmů než v Lize mistrů a mnoha národních ligách, kde konkurence téměř zamrzla. Zejména podmínky v Kataru by se mohly postarat o překvapení. Zvláště když mistrovství světa se koná uprostřed sezony a týmy nemají skoro žádnou přípravu.

Je možné, že Jižní Amerika zažije comeback. Možná africká země porazí velký fotbalový národ nebo malá evropská země postoupí do finále, jako to předvedlo Chorvatsko v roce 2018. Lionel Messi a Cristiano Ronaldo budou na turnaji odcházet z globální scény a možná se zrodí nová hvězda.

Nemusí být rozpor v tom, abychom politické pozadí mistrovství světa považovali za sporné, a přesto oslavili fotbalový festival. Není zradou našich hodnot sejít se s přáteli u piva a bouřlivě se bavit o fotbale a o tom, co přinese šampionát. Další otázkou je, zda toto mistrovství světa bude to opravdu velké. Je tady zima a lidská práva nejsou v hostitelské zemi nesmlouvavá. Ale je lidskou potřebou sejít se. A mistrovství světa ve fotbale je také komunitní zkušenost mezi podobně smýšlejícími lidmi. Za zvláštních okolností, ve kterých se Evropa nachází, může posílit solidaritu a odolnost.

Sloupek Philippa Lahma vzniká na základě dialogu s Oliverem Fritschem, sportovním redaktorem německého serveru Zeit Online. Kapitán mistrů světa a turnajový ředitel EURO 2024 v něm analyzuje fotbalová témata a hovoří o jejich strategické důležitosti pro společnost, ekonomiku a politiku. Pod názvem Pohledy fotbalisty je sloupek publikován v Die Zeit a partnerských médiích po celé Evropě, v Česku je jím exkluzivně deník Sport a server iSport.cz.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud