Radek Špryňar
4. dubna 2017 • 13:58

Vábení Interu? Ať Schick zůstane v Janově. Jistota je víc než zbytečný risk

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten houf nadržených zájemců skoro nejde spočítat. Obě ruce by nestačily. Nejvíc na pilu tlačí Inter Milán, terén sondují i další věhlasné kluby. Štěbetá se o „sledovačkách“ Arsenalu, Dortmundu i dalších italských velkoklubů. Na mušce je Patrik Schick. Mladý útočník z Česka. Ruleta se pomalu roztáčí. V příštích týdnech dojde k naprosto klíčovému rozhodnutí, jakým směrem se stočí nadějná kariéra sympatického střelce. Má zůstat v Sampdorii? Nebo naopak sebrat ze země výzvu a otestovat své schopnosti ve větším týmu?



Setrvání v Janově = logická cesta

Schick bude mít za sebou první rok v Itálii. Všechno jde podle nastaveného strategického plánu. Postupné otrkávání, nabírání zkušeností, přivyknutí specifikům italské ligy a především výrazně náročnějším požadavkům na výkon. Tohle všechno klape, osm branek v Serii A a dvě v Coppa Italia jsou toho důkazem. I když jsou jaksi nad plán.

Zároveň vedení Janova testuje a zoceluje mentální stránku útočníka. Všímá si, jak Schick pracuje v tréninku i v době, kdy si může právem nárokovat základní sestavu. Sleduje, zda není z menší herní vytíženosti kyselý, zda neustále přistupuje ke svým povinnostem stále jako profík.

To jsou všechno plusy, které může talentem obdařený fotbalista zúročit v dalším roce trvání smlouvy. V něm by se mělo stát zhruba toto: Sampdoria na českém bombarďákovi postaví ofenzivu, dát mu dostatek prostoru na hřišti. V plné kráse ho ukáže světu a pak ho výhodně zobchoduje. Schickova mise by se naplnila do puntíku. Své by dostal klub i hráč.

Patrik Schick vstřelil za Sampdorii v utkání s Boloňou vítěznou branku
Patrik Schick vstřelil za Sampdorii v utkání s Boloňou vítěznou branku

Odchod do Interu či jinam = riskantnější cesta

Sám Patrik Schick v rozhovoru pro Sport uvedl, že neví, zda by to byl dobrý krok. V novém klubu by musel začínat od nuly. Znovu si budovat místo, prát se s kvalitnější konkurencí, přesvědčit trenéra o svých schopnostech. To se samozřejmě může povést, ale také nemusí. Jednoznačně by se jednalo o riziko. Mám dojem, že neodpovídající aktuální situaci.

Co když Schick nepřesvědčí?

Zbytečně ztratí rok fotbalového života. Přitom v jednadvaceti letech potřebuje jediné – hrát, hrát a hrát. Po hrstech sbírat zkušenosti, pracovat na zdokonalení všech herních dovedností. Na lavičce, nebo na tréninku je nezískáte.

Schick by se svým agentem Pavlem Paskou měl zvolit janovskou jistotu. Podle Massima Ferrera, prezidenta Sampdorie, je prý neprodejný.

Rád bych tomu věřil. V létě ale bude v Janově stejně horko. O Schicka se jistě strhne rvačka. Snad rozum přebije sílu peněz. Jistota je v tuto chvíli víc, než zbytečný risk.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud