Richard Šíma
19. října 2012 • 11:49

Nohavica má pravdu, Bazaly jsou Ostrava. Radnice by to měla co nejdřív pochopit

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má Ostrava pomoci Baníku v jeho svízelné situaci, nebo nemá? Jistěže nemá, pokud jde o sanaci jeho více než stomilionového dluhu. Ale pokud jde o Bazaly? Hodnoceno pohledem povrchním, je s podivem, že se město tohoto stadionu, který je významnou součástí jeho novodobé historie, dosud ještě neujalo.



Ponechme stranou, že je nejen v Česku dobře zavedenou praxí, že ligové týmy hrají na stadionech patřících pod správu obcí. Ponechme stranou i to, že v ostravském zastupitelstvu řádí takzvaná „jižní klika“, která cpe miliony, ba miliardy do věčných rekonstrukcí hokejové (a multifunkční) ČEZ areny.

Že se zde téměř za miliardu rekonstruuje stadion ve Vítkovicích, na němž se jednou ročně koná Zlatá tretra, ale jinak už prakticky nic.

V Ostravě se od nepaměti chodí na Baník. Je to zkrátka tak, ač jsem sám odmala patřil k menšině, která vyznávala barvy fotbalových Vítkovic. Praha (a stát) si hýčká své Hradčany a své Národní divadlo. Ostrava má své Bazaly.

A až dosud se k nim chovala velmi macešsky, ať už za to mohou či nemohou vztahy radnice s bývalými majiteli, či jiné okolnosti.

Na Bazaly chodí v této sezoně v průměru 8 tisíc fanoušků. I přesto, že Baník je aktuálně posledním týmem v tabulce. Nevím, kde jinde v Česku by fanoušci chodili na fotbal v tak hojném počtu ve chvíli, kdy by jejich tým dláždil tabulkové dno. V Ostravě sužované nezaměstnaností navíc vytahují příznivci z kapes peníze, aby se na záchranu klubu složili.

Problém postoje města ke stadionu zkrátka nelze v Ostravě posuzovat obecnými měřítky a pravidly. Že na to ostravští zastupitelé dosud nepřišli, nebo přijít nechtěli, na tom nic nemění.

Fanoušci Baníku Ostrava na setkání na ostravském náměstí
Fanoušci Baníku Ostrava na setkání na ostravském náměstí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud