Richard Šíma
26. října 2016 • 22:06

Stejná liga, propastný rozdíl. V Ostravě po derby Bááááník panuje

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třiatřicáté ostravské ligové derby je minulostí, vyhrál ho Baník, nic jiného se ani nečekalo. Potvrdilo se, co fans klubu z Bazalů tak rádi zpívají v druhé části svého chorálu o tom, že „Vítek, to chuje, v Ostravě Báááník panuje.“ Ačkoliv hrají oba kluby druhou ligu, rozdíl mezi nimi je po všech stránkách propastný. Dominance Baníku, jakkoliv ještě poznamenaného obdobím těžké nedávné krize, je zdrcující.



Z toho pohledu byl středeční duel Baníku s Vítkovicemi spíše jen vzpomínkou na dávné časy, kdy byl pro Ostravu souboj těchto dvou týmů stejným pozdvižením, jako derby pražských „S“ pro metropoli.

Leccos napověděly už předzápasové informace o prodeji vstupenek. Ano, zájem byl zvýšený, den před utkáním bylo prodáno přes šest tisíc lístků. Ale vzpomínáte si, jak rychle mizely vstupenky před utkáním Baníku s Opavou, které se hrálo před měsícem? Dva dny před zápasem bylo vyprodáno.

A tábory fanoušků obou soupeřů, Baníku i Opavy, si pak od první minuty dávaly hlasitě najevo svou nevraživost. V zápase Baníku s Vítkovicemi? Až pět minut před pauzou se baníkovským fans poprvé zachtělo přece jen spustit onen chorál o tom, že „Vítek, to chuje“. Když se hrstka vítkovických příznivců ve svém kotli pokusila o odpověď, nebyla slyšet. Vítkovice dnes zkrátka nejsou pro Baník soupeřem, ani rivalem, který by baníkovce náležitě rozvášnil. Ostravské derby tím ztratilo svůj dávný punc.

Takže ano, byla to příjemná reminiscence na dávná a opravdu vyostřená derby z dob, kdy oba kluby hrály první ligu, ale hlavním rivalem pro Baník a jeho příznivce i nadále zůstává Opava. Tak to je už několik let a nejspíše ještě řadu let bude. V Ostravě Báááník panuje, a to víc než dominantně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud