Stanislav Hrabě
20. července 2015 • 15:44

Důkladná čistka! Kouč Uhrin jde ve Slavii ve stopách Karla Jarolíma

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Žádný dlouhý seznam drahých posil, žádné naléhání na vedení a vyžadování obrovských finančních nákladů na doplnění kádru. Nový trenér Dušan Uhrin mladší si počíná ve Slavii Praha klidně a rozvážně, nejprve si probírá, co má vlastně k dispozici. Začal čistkou. Důkladnou. Ti, co nesplňují jeho požadavky, jsou za odváděné výkony zbytečně drazí, musí pryč. Neušetřil ani velká jména. Milovaný Boudjemaa i uznávaný Baéz, dva legionáři z vyspělých zemí, šli bez milosti. Nemá pro ně místo, hrát budou jen ti, kteří nechají na hřišti všechno a nezatěžují klubovou pokladnu.



Na první pohled sebevražda, která se vymstí. Plzeň, Sparta, Jablonec i Mladá Boleslav posilují jako zběsilí, miliony létají. Může jim Slavia konkurovat? Určitě ne, ale účelnou kádrovou politikou se může vyrovnat ostatním účastníkům Synot ligy a trpělivou prací se postupně dostávat na lepší místa. Sama už poznala, že skokově to nejde.

Dosud s každým novým vedením, výměnou ředitelů, manažerů i trenérů přicházely otřesy hráčského kádru. V éře slovenských legionářů nastupovalo bývalých federálních partnerů až sedm v základní sestavě: Čontofalský, Bortel, Dobrotka, Juhar, Kisel, Čonka, Škutka (22. kolo 2012/2013, Dukla Praha 0:0). Návrat na výsluní se nekonal.

S trenérem Miroslavem Koubkem přišli jeho vyvolení Neves, Mário Lička, s ředitelem Zbyňkem Kusým se vrátil odchovanec Marcel Gecov a slib restartu kariéry dal Martin Fenin, ruská stopa v čele s konzultantem Igorem Kornějevem přivábila Necida, Ritchieho, Boudjemu, i trenér Miroslav Beránek chtěl svoje lidi Tamáse či Vukadinoviče.

Ti všichni jsou už pryč a mužstvo se výkonnostně jinak příliš nepozvedlo.

Trenér Uhrin si probral juniorku a dorostence (obě kategorie byly loni nejlepší), stáhl odchovance z hostování. A našel hráče, kteří stojí za pozornost. V ligové generálce proti Českým Budějovicím nastoupilo dvanáct hráčů, kteří vyrostli ve Slavii.

Podobným způsobem začal trenérskou kariéru ve Slavii i Karel Jarolím v roce 1999. Pročistil kádr, nastavil náročný program. Neuspěl hned, ale se dvěma pozdějšími tituly se řadí k červenobílým legendám.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud