Štěpán Filípek
28. května 2018 • 20:25

Ligové (o)hlasy: Peltovo prasátko, Tvrdíka nedáme a Barošův absťák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je po sezoně. Stála za to, ne že ne. Ostatně, nejvyšší fotbalová soutěž je natolik atraktivní a návyková, že to bez ní nevydrží ani ostřílený světoběžník z Baníku. Nakonec se vedle Ostravy udržela i Karviná, kde se ukázalo, že trenér trenéru Vlkem, ale fungovalo to. Proslulý boss z předměstí opět spojil nespojitelný, kouč Bohemians znovu dokázal, že je čistá duše. Slávisté rozjeli akci Je suis Tvrdík a co je nejdůležitější, v Plzni se naučili slavit tak, aby to neohrožovalo důstojný závěr. Zajímavé výroky z domácích stadionů naposledy glosuje rubrika Ligové (o)hlasy.



„Tohle je pro mě nejvíc, co jsem s fotbalem zatím zažil. V takových situací mi chodí ne desítky, ale stovky zpráv, takže si je budu prohlížet a odepisovat.“

Miroslav Pelta , boss Jablonce

A že toho Velký čáp zažil… Jablonec dokončil svou velkou jarní jízdu tím, že urval třetí místo, a tím pádem jistou základní skupinu Evropské ligy, což klubový twitterový účet vtipně komentoval heslem (pro Liberec) „Z předměstí do Evropy“. Miroslav Pelta, jenž má za sebou pohnutý rok včetně exkurze do vazební věznice, si mnul ruce spokojeností. Vyplatilo se mu chytré doplňování kádru i angažování trenéra Petra Rady. A hlavně už počítá s garantovanými 68 miliony korun, takže jak by řekl Petr Čech, zase se mu roztáhlo prasátko. Je pravděpodobné, že s esemeskami zažil dlouhý a pohnutý večer, a pevně věříme, že je tentokrát četl už jen on.  

„Už jsem dostával takové esemesky, zda není trapný být nejlepším střelcem se třinácti góly. Taky mně to přišlo trochu blbý, tak jsem říkal, že musím nějaký gól ještě přidat.“

Michael Krmenčík, útočník Plzně

Telefonní operátoři si v závěru sezony evidentně přišli na své nejen díky jabloneckému šéfovi… Stejně jako celá Plzeň, i její nejcennější útočník vypadl na jaře z rytmu. Z velké míry za to mohlo zranění a nejspíš i uspěchaný návrat na trávník. Finiš se ovšem „Krmelcovi“ zase povedl, což korunoval hattrickem a pojištěním koruny pro krále kanonýrů. Ještě před derniérou na Julisce už sice mohl být v klidu, že se přehoupl přes historické minimum (jedenáct zásahů Milana Ivany ze sezony 2005/06), přesto je dobré, že ho nehecovaly jen esemesky, ale i střelecké svědomí. Stylově na Dukle se tak ještě jeden tank z Plzně objevil, tentokrát ve vší počestnosti. Nyní nechť se nevysype na zahraniční frontě.

Nej střelec Krmenčík: Individuální trofej? Titul jsem chtěl víc
Video se připravuje ...

„Člověk se musí hodně najíst. Teď jsme si na to dávali pozor.“

Daniel Kolář , záložník Plzně

Ligové dojezdy po zisku titulu bývají v podání plzeňských borců všelijaké. V živé paměti je ještě výprask 0:5 v květnu 2016 na Slavii. Tentokrát však pět gólů nastříleli oni, takže se ukázalo, že oslavy po předposledním kole proběhly vcelku kultivovaně, respektive za použití osvědčených metod známých běžným smrtelníkům. Trochu možná zarazí, že byly nasazeny až po pátém západočeském prvenství, nicméně třeba se tyhle zkušenosti ještě budou hodit… 

„Určitě stojíme za panem Tvrdíkem , za tím, co pro Slavii udělal, protože za ty dva roky toho bylo hodně. Od fanoušků, kteří proti němu vytáhli s Jabloncem transparent, to vůči němu nebylo hezké.“

Josef Hušbauer , záložník Slavie

Nejistota kolem Slavie, která se stala součástí velké finanční hry, v níž na obou stranách figurovaly iniciály J a T, byla vyřešena: Jardo, Páťa a spol. si to (snad) vyříkali. Tým z Edenu mezitím stačil prohrát s Jabloncem a následně zvítězit v Teplicích, a uhájit tak druhé místo. Hráči, jak vidno, stáli za svým bossem, což mu udělalo cestou do Číny radost. Najevo to dal svým typickým způsobem na Twitteru, kde se odehrává všechno podstatné, a oslavoval červenobílou sounáležitost v duchu hesla Spolu jsme silnější. „Spravedlnost existuje. Slavia v srdci. Vice netřeba,“ liboval si.

Zároveň to po ukončení „krize“ slízl autor transparentu, který se vůči němu před týdnem negativně vymezil. Jak se ukázalo, klub – podle nejvyššího muže Slavie nikoli z jeho osobní iniciativy – „vyšetřoval“ i s pomocí kamerových systémů, co to bylo za ztroskotance a samozvance. Jaroslav Tvrdík podle zákulisních zpráv ještě alespoň v Edenu nějakou dobu zůstane, takže na ty transparenty bacha!

„Co může udělat hráč, který chce někam přestoupit, než se prezentovat kvalitním výkonem? Získá si tím u soupeře respekt. V Bohemce hrajeme všichni každý zápas na sto procent.“

Martin Hašek , trenér Bohemians

Bohemians proti Spartě (0:0) nejspíš hráli na 150 procent, jak si u soupeřů všímá letenský útočník Josef Šural. Jakkoli výkon objevu sezony Benjamina Tetteha u některých podezřívavců vzbuzoval pochybnosti: má se totiž za hotovou věc, že se přesune na druhý pražský břeh. Tudíž by třeba mohl budoucího chlebodárce, jemuž navíc šlo o třetí místo, šetřit. Kouči Bohemians však prý žádné podobné obavy na mysl nepřišly, nepřipouštěl si, že by ghanský čahoun předvedl jiný než špičkový výkon, nota bene že by snad nenastoupil. Nechtěl by náhodou ještě, aby mohli proti svým mateřským klubům nastupovat hráči na hostování?! Tak to ne, holenku, takhle si poměry rozvracet nedáme!

CELÝ SESTŘIH: Bohemians - Sparta 0:0. Hosté zakončí nepovedenou sezonu na pátém místě
Video se připravuje ...

„Všichni víme, že za dva dny nejde udělat nic převratného, změnit hráče. Jediný cíl byl dát kluky do pohody.“

Lubomír Vlk, trenér Karviné

Šokující opatření provedli v Karviné dva dny před posledním kolem, které je mohlo poslat o patro níž s Brnem: odvolali trenéra. Klubový šéf Jan Wolf dal sbohem Josefu Muchovi a na lavičku se už podruhé v sezoně přesunul sportovní ředitel Lubomír Vlk. Toto – dle všeobecného mínění – funkcionářské „zvlčení“ ovšem zafungovalo a Karvinští v přímém souboji poslali dolů Jihlavu. Zdá se, že v českém fotbale nejlíp navodíte pohodičku tím, že někoho vyrazíte.

„Je čtyřiadvacet hodin od posledního zápasu a už teď mi liga chybí. Chtěl bych pokračovat.“

Milan Baroš , útočník Baníku

Bude to jeho poslední zápas v dresu Baníku? To byla stěžejní otázka, která se vázala k Milanu Barošovi před posledním utkáním s Brnem, v němž šlo ještě o záchranu. Bezprostředně po výhře 2:0 ostravský patriot prohlásil, že kdyby tým spadl do druhé ligy, pokračoval by určitě. Takhle nechal fanoušky i širokou veřejnost v neklidu, prý že se rozmyslí na dovolené během týdne, čtrnácti dní. Rozmyslel se ovšem o něco dříve – v neděli večer na Galavečeru LFA dal najevo, že hodlá na trávnících řádit dál. Nevím sice, zda tím potěšil takové obránce Sparty nebo některé méně sebevědomé sudí (ano, i takoví se najdou), ale Baroš jde zkrátka zase příkladem. Hergot, tomu se říká absťák!

Baroš o Baníku, Liverpoolu i budoucnosti. Trenérem určitě nebudu, smál se
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud