Tomáš Podvín
20. října 2016 • 11:30

Proč Slavia letí vzhůru? Hru táhnou sebevědomí Barák a Hušbauer

TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tomu se říká impulz. Pět ligových výher, jedna remíza, postup v domácím poháru. To je zatím bilance trenéra Jaroslava Šilhavého ve Slavii. Výsledkem je prozatímní třetí místo a čelo tabulky na dohled. Zkušený kouč ale dokázal mnohem více než jen vylepšit výsledky. Z dlouhodobého hlediska je totiž důležitější, že vylepšuje herní styl. A navíc do hráčů nalil sebevědomí.



Ta proměna bije do očí. Zatímco na začátku sezony měli slávisté problémy dát si několik přihrávek v řadě a často tak na kombinaci radši rezignovali, teď se nebojí velkých akcí. Tak jako naposledy v Brně. Kdo neviděl, určitě mrkněte například na gól Milana Škody na 4:1.

To souvisí především s novou středovou řadou, které dal kouč Šilhavý důvěru. Do základní sestavy vytáhl Antonína Baráka, který pod předchozím trenérem Dušanem Uhrinem dostával šance jen střídavě. To se ukazuje jako terno.

Jedenadvacetiletý fotbalista totiž ztělesňuje nadšení pro hru a velkou pohotovost. Nebojí se složitější přihrávky, nebojí se vystřelit. Samozřejmě někdy ztratí míč, někdy se mu akce nepovede. Ale styl „kdo nic neudělá, nic nezkazí“ ještě z nikoho velkého hráče neudělal.

Velkého oživení se pak dočkal Josef Hušbauer. Zatímco na začátku sezony byl hodně kritizovaný a stal se tak trochu „tváří“ nepovedených výkonů Slavie, teď se v tichosti dostal do formy. V Brně měl přímý podíl na třech gólech ze čtyř. Například přihrávka na Šventa před čtvrtým gólem hostů byla luxusní.

Barák a Hušbauer si ofenzivní manévry mohou dovolit i díky tomu, že pod nimi maká spolehlivý Michael Ngadeu. Kromě toho, že se nebojí ostrých soubojů, umí totiž kamerunský fotbalista konstruktivně rozehrát. V dnešním fotbale nutnost. Jen bořit už nestačí.

Další důvod k optimismu dodává fanouškům Slavie pohled na lavičku. Na té je totiž připravený například Jasmin Ščuk či Tomáš Souček. Oba už zanechali v české lize svou stopu.

Nikdo si nemyslí, že Slavia pojede jako namazaný stroj až do konce ligové soutěže. Klopýtnutí přijdou. Nejlíp ze všech to ví trenér Šilhavý, proto ta pokora. Na druhou stranu, velké cíle jsou na místě.

Slavia má totiž v tuto chvíli velmi vyrovnaný kádr. Brankář Jiří Pavlenka působí jistě, výrazně se zlepšila obrana. Útočníci Milan Škoda a Muris Mešanovič, to je slušná záruka gólů. Pravá perla se ale nyní skrývá ve středu zálohy.

CELÝ SESTŘIH: Brno - Slavia 1:4. Hosté jsou už třetí
Video se připravuje ...

Články odjinud


Články odjinud